szeregi
elwira91: POMOCY


BARDZO WAŻNE

Zbadać, czy szereg jest bezwzględnie zbieżny, warunkowo zbieżny lub rozbieżny:
∞
n=1
28 lis 22:09
28 lis 22:23
elwira91: czy to bedzie cos takiego:
| | sin2n*sin7n | |
lim(n→∞) |
| =lim(n→∞) |
| | cos7n*7n*2n*17*12 | |
tak ma to byc

28 lis 23:04
28 lis 23:07
elwira91: spoko

czyli z tego wynika ze szereg jest bezwzglednie zbiezny tak?
28 lis 23:09
sushi_ gg6397228:
wyraz ogolny −−−>14 szereg rozbiezny ( nie jest spelniony warunek konieczny zbieznosci)
28 lis 23:10
elwira91: aha ok kumam

a i mam jeszcze jedno pytanie: dlaczego w niektorych przykladach stosujemy ze
sin i cos sa ograniczone a w innych stosujemy takie coś lim
(n→
∞)sin(coś tu)=sinlim
(n→
∞)(coś
tu)
28 lis 23:12
sushi_ gg6397228:
to wtedy z kryterium Leibnitza −−> jeden ciag ograniczony np sinus a drugi monotoniczny
malejacy do 0
co do ostatniego pytania napisz na przykladzie to bede lepiej widziec
28 lis 23:16
elwira91: | | n2+n | |
np:jak mialam takie cos w zadaniu cos :cos |
| i tu się wchodziło do cosinusa żeby |
| | n4+1 | |
tą granice obliczyć, no właśnie moje pytanie jest czemu? dlaczego nie można tu zastosować ze
jest ograniczony
28 lis 23:21
sushi_ gg6397228:
bo my nie chcemy takiego ograniczenia
mamy w liczniku i mianowniku "n" wiec nie wiadomo, do czego dazy argument cosinusa ( czy do 0
czy do ∞)
28 lis 23:25
elwira91: czyli jakby argument dazyl do ∞ to wtedy stosujemy to ograniczenie?
28 lis 23:28
sushi_ gg6397228:
bo mamy wtedy raz cosinus dodatni, raz ujemny , wiec wtedy mozna to zastosowac
28 lis 23:30
elwira91: juz wiem dzieki
28 lis 23:36