matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
warość bezwzględna jest dla mnie bezwzględna;/
żelek:
|x− 2|(x
2
−1)
nie wiem jak sie do tego zabrać. Narysuj wykres funkcji f(x) =
x− 2
28 lis 21:55
kometa:
założenie x ≠ 2 rozważamy f(x) w dwu przypadkach: 1/ dla x >0
(x−2)(x
2
−1)
f(x)=
=
x
2
−1
(x−2)
2/ dla x <2
−( x−2)( x
2
−1)
f(x) =
= −( x
2
−1)=
− x
2
+1
(x−2)
zatem: { x
2
−1 dla x >2 f(x) ={ { −x
2
+1 dla x <2 teraz narysuj części tych parabol w danych przedziałach
28 lis 23:24