pradwopodobieństwo silnia
szczur: OBLICZ
ZAD 1
Doszedłem do tego, że (n+1)! = (n−1)! n(n+1), czyli wynik jest taki
n
2 + n − n! (bo (n−1)! się skróci
lub też myślałem że można zrobić, że (n+1)! to po prostu n! (n+1), więc n! by się skracało i
wtedy mamy
Nie wiem co dalej, wynik ma wyjść n
2
ZAD 2
I tu mi wyszło
| | 1 | |
Też nie wiem jak to dalej rozkładać a wynik ma być 1 + |
| |
| | n | |
28 lis 21:37
szczur: Może ktoś chociaż mi powie co z tą silnią zrobić
28 lis 21:46
szczur: Naprawdę nikt mi nie pomoże?
28 lis 21:57
Jack:
n!=1*2*...*n= 1*2*...*(n−1)*n
czyli n!=(n−1)!*n
Spróbuj coś powyciągać przed nawias i poskracać.
28 lis 21:59
Jack:
w pierwszym masz tak:
| | (n+1)!−n! | | (n−1)!n(n+1)−(n−1!)n | | (n−1)!(n(n+1)−n) | |
|
| = |
| = |
| =n2+n−n=n2
|
| | (n−1)! | | (n−1)! | | (n−1)! | |
W drugim po prostu (n!)
2=n!*n!
28 lis 22:06
szczur: I tak nic mi nie daje, w obu przykładach jeszcze bardziej komplikuje, mógłby ktoś to rozwiazac,
to dalej sobie z innymi przykąłdami proadze
28 lis 22:10
szczur: jak pisałem nie było jeszcze odpowiedzi dzieki
28 lis 22:11
szczur: (n−1)! n (n+1)−(n−1)! n
ale nie rozumiem co się stało z tym (n−1)! ... wyparowało : D
28 lis 22:16
szczur: Chodzi mi o to drugie, co potem zmienia się w − n (

?)
28 lis 22:19
Jack:
Najpierw wyciągnąłem przed nawias (n−1)! a potem... wyparowało... czyli się skróciło (licznik z
mianownikiem)
28 lis 22:21
szczur: ok już wiem głupi jestem, że nie zauwazyłem : D dzieki
28 lis 22:24
szczur: jeszcze jedno głupie pytanie, chodzi o to że juz jakby rozwiazalem zadanie, no ale doszedłem do
takiego momentu ze
n! * n = 600
i teraz mam policzyc n, t oniby jest 5, ale to zrobiłem metoda zgadywania i teraz pytanie jak
to policzyc logicznie?
28 lis 22:31
szczur: i jeszcze drugie zakonczenie
(n+1)(n+2)(n+3) = 120
to co mam mnożyć nawiasy i delte czy co?
28 lis 22:35
Jack:
wymnozyć i odgadnać pierwiastek a. Potem podzielić przez (n−a) i doprowadzić do postaci
iloczynowej dla wielomianu 3−ego stopnia.
Albo srzelać...
28 lis 22:38
szczur: to nauczycielka powie mi ze metoda strzelania ... no nic ale dzieki : D
28 lis 22:40
Jack:
nie no spróbuj wymnożyć, przerzucić na jedną stronę i odgadnąć pieriwastek z tw. o
pierwiastkach wymiernych.
28 lis 22:40