paweł 1010: fatwę zadanie ale chce znać wasze zdanie i potwierdzenie
podchwytliwe
13 sty 22:17
paweł 1010: temat zadania
Suma liczby ścian , liczby krawędzi i liczby wierzchołków w pewnym graniastosłupie jest
równa 32. Podstawą tego graniastosłupa jest
a sześcian
b czworokąt
c pięciokąt
d ośmiokąt
proszę rozwiązać
13 sty 23:04
Eta:
n --- liczba boków w podstawie
to 2n --- liczba wierzch.
n + 2 --- liczba ścian ( bo jeszcze dwie podstawy
3n ---- liczba krawedzi
więc 2n +n +2 +3n = 32
6n = 32 - 2
6n = 30
n = 5
w podstawie jest pięciokat! sprawdź i tak wyjdzie!
13 sty 23:32