Prostopadłościan
kompletna pustka: W prostopadłościanie przekątne ścian bocznych wychodzące z tego samego wierzchołka tworzą kąt
50 stopni, a ponadto każda z nich ma długość równą 5 dm. Obl pole powierzchni bocznej i
objetość prostopadłościanu
28 lis 21:25
Januszek75:

α=50st
5
2=b
2+c
2
5
2=a
2+c
2
stąd wynika ze
a=b zatem d=
√2a
z tw. sinusów
d/sin50=5/sin((180−α)/2
d/sin50=5/sin65
wyliczasz d
jeśli masz d wyliczasz a ( d=
√2a )
majac a,b, i pitagorasa wyliczysz c
reszta banał
powodzenia
28 lis 21:40