Wielomiany
Zosia :*: Rozłóż na czynniki stosując wzory skróconego mnożenia:
W(x) = 8x3 − 362 +54x −24
wychodzi (2x−3)3
Jakim cudem? z jakiego wzoru ?
28 lis 21:24
sushi_ gg6397228:
ze wzoru (a−b)3 tylko −−> 27 powinno tam byc
28 lis 21:36
Zosia :*: Musi być tak jak jest..
28 lis 21:42
sushi_ gg6397228:
wiec tak nie bedzie, po prostu chochlik drukarski w zadaniu
28 lis 21:44
Zosia :*: no to inny przykład
W(x) =1+6x+12x2+8x3
wychodzi ( 1+2x )3
jak?
28 lis 21:46
sushi_ gg6397228:
tak samo (a+b)3 =a3+3a2b+3ab2+b3
jak masz 4 wyrazy to zobacz czy pierwszy z nich daje a3 a ostatni da sie zwinac do b3
28 lis 21:53
nikka: (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
8x3 + 12x2 + 6x + 1 = (2x)3 + 3*(2x)2*1 + 3*2x*12 + 13 = (2x+1)3
28 lis 21:54
Zosia :*: Mam jeszcze problem z takim
W(x)= ( x2 −8x +16) − ( 4x2+4x+1)
Wychodzi: −3 ( x+5 ) (x−1)
28 lis 21:56
Jack:
opuść nawiasy, poredukuj i z delty policz pierwiastki.
28 lis 22:00
sushi_ gg6397228:
zwin kazdy nawias do (a+b)2, a potem zastosuj a2−b2
(x−4)2 − (2x+1)2= [(x−4)− (2x+1)]* [(x−4)+(2x+1)]= porb porzadki w nawiasie kwadratowym
28 lis 22:00
nikka: x2 − 8x + 16 = (x−4)2
4x2 + 4x + 1 = (2x + 1)2
= (x−4)2 − (2x + 1)2 = korzystasz ze wzoru a2−b2=(a−b)(a+b) =
= [x−4−(2x+1)][x−4+2x+1] = (−x−5)(3x−3) = −(x+5)*3(x−1) = −3(x+5)(x−1)
28 lis 22:02
Zosia :*: Dziękuje Wam
28 lis 22:03