logarytmy, równanie z parametrem
Lilija: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie m*log
22(x+1) −
2m*log
2(x+1) + m − 4 = 0 ma dwa różne rozwiązania mniejsze od 3.
Czy mógłby mi ktoś pomóc w zapisaniu warunku do tego zadania? Podstawiłam t=log
2(x+1) i t∊R.
Delta na pewno musi być większa od zera, ale co dalej? Z góry dziękuję
28 lis 21:05
Godzio:
| ⎧ | Δ>0 | |
| ⎜ | a > 0 | |
| ⎨ | f(3) > 0 |
|
| ⎩ | xw < 3 | |
lub
ustal jakie muszą być warunki dla a < 0
28 lis 21:10
adrian: Ciekawe zadanko, mi przyszło na myśl x1*x2 < 9 oraz x1+x2 < 6
Wzory Viete'a: x1*x2 = c/a oraz x1+x2 = −b/a
28 lis 21:12
Jack:
jako kontrprzykład: 4 i −1
28 lis 21:14
Lilija: Mogę zapisać to takim warunkiem: Δ>0 i a*f(3)>0 i x
w<3 ? I potem rozpatrywać przypadki a>0 i
a<0 ? Dzięki
28 lis 21:17
Godzio: hmmm, moim zdaniem to raczej nie będzie to samo
28 lis 21:19
Lilija: Ok. Sprawdzę oba sposoby. Wielkie dzięki za pomoc
28 lis 21:20