dziedzina
Marzena90: znaleźć dziedzinę,
f(x)=x3+2x
28 lis 20:46
Januszek75: x∊R
28 lis 20:47
Marzena90: a f(x)=1/x to będzie R\{0}
28 lis 20:48
Jack:
tak.
28 lis 20:50
Marzena90: a pomozecie znalezc funkcje

f o g; g o f; f o f; g o g;
28 lis 20:52
Marzena90: kto pomoze?
28 lis 20:59
Jack:
podaj te funkcje f i g.
28 lis 21:02
Marzena90: f(x)=1/x; g(x)=x3+2x;
28 lis 21:03
Marzena90: robisz?
28 lis 21:22
Jack:
które chcesz złożenie wykonać?
28 lis 21:54
Marzena90: f o g; g o f; f o f; g o g;
29 lis 08:41
Marzena90: no ktos pomoze zlozyc funkcje?
29 lis 10:02
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
f o g= f(g(x))= f( x3+2x)= |
| |
| | x3+2x | |
29 lis 10:03
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
g o f = g(f(x))= g( |
| )= ( |
| )3 + 2* |
| |
| | x | | x | | x | |
te dwie kolejne sprobuj sama
29 lis 10:04
Marzena90: dzieki sushi
29 lis 10:19
Marzena90: (x3 + 2 x ) 3
29 lis 10:38
Marzena90: 3 to w potedze
29 lis 10:39
sushi_ gg6397228:
g o g = g(x3+2x) = (...)3 + 2 (...) w miejsce kropek w nawiasie trzeba wstawic "argument"
taki masz przepis a Ty zrobilas tylko polowe tego przepisu
przyklad f o f i uzywaj ulamkow, masz z boku sciage jak sie wpisuje funkcje
29 lis 10:44
Marzena90: g o g = g(x3+2x) =(x3)3 + 2(x3)
29 lis 11:38
sushi_ gg6397228:
ale oszukujesz
g( krowa)= (krowa)3 + 2*(krowa)
wiec g(x3+2x)= ....
29 lis 11:42
Marzena90: g o g = g(x3+2x) =(x3+2x)3 + 2(x3+2x)
29 lis 11:49
sushi_ gg6397228:
moze trzeba powymnazac, tego nie wiem
bo masz chyba poszukac tylko dziedzine, wiec nie zapomnij o niej w zlozeniach
29 lis 11:54