pomocy!!!!!
andzia: prosze was bardzo o pomoc,mam do napisanie prace kontrolna i niestety probuje robic i nic mi
nie wychodzi,za tydz musze to oddac a tu pustka,nic nie pamietam
1.podaj ogolny wyraz ciągu arytmetycznego ,wyraz setny i sumę dwustu poczatkowych wyrazów tego
ciągu,gdy znasz a)a1=7 a2=5 b)a7=15 a8=19 c)a5=23 a11=44
2.oblicz odległosc punktu P=(−5,−2) od prostej o rownaniu y=−4/3x=8
3.podaj rownanie symetralnej odcinka AB A=(−3,0) B=(5,4)
4.oblicz pole całkowite i objetosc ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ,ktorego sciana boczna
jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni,,a przekatna podstawy jest rowna 4 cm
5.oblicz pole całkowite i objetosc stozka o tworzacej długosci 12 cm nachylonej do podstawy pod
katem 60 stopni
6.na ile sposobow mozna z klasy 21 osobowej wybrac a)5osobowa druzyne do koszykowki ,b)3osobowy
samorzad uczniowski,przewodniczacego ,zastepce,i skarbnika c)najlepszego ucznia z
biologii,mamematyki,historii
wiem duzo twgo,prosze chociaz ile mozecie ,mam juz 32 lata i nie mam takiej pamieci jak wy,bede
wam wdzieczna, pozdrawiam.
28 lis 20:44
andzia: pomocy


! andzia: prosze was bardzo o pomoc,mam do napisanie prace kontrolna i niestety
probuje robic i nic mi nie wychodzi,za tydz musze to oddac a tu pustka,nic nie pamietam
1.podaj ogolny wyraz ciągu arytmetycznego ,wyraz setny i sumę dwustu poczatkowych wyrazów tego
ciągu,gdy znasz a)a1=7 a2=5 b)a7=15 a8=19 c)a5=23 a11=44 2.oblicz odległosc punktu P=(−5,−2)
od prostej o rownaniu y=−4/3x=8 3.podaj rownanie symetralnej odcinka AB A=(−3,0) B=(5,4)
4.oblicz pole całkowite i objetosc ostrosłupa prawidłowego czworokatnego ,ktorego sciana
boczna jest nachylona do podstawy pod katem 60 stopni,,a przekatna podstawy jest rowna 4 cm
5.oblicz pole całkowite i objetosc stozka o tworzacej długosci 12 cm nachylonej do podstawy
pod katem 60 stopni 6.na ile sposobow mozna z klasy 21 osobowej wybrac a)5osobowa druzyne do
koszykowki ,b)3osobowy samorzad uczniowski,przewodniczacego ,zastepce,i skarbnika
c)najlepszego ucznia z biologii,mamematyki,historii wiem duzo twgo,prosze chociaz ile mozecie
,mam juz 32 lata i nie mam takiej pamieci jak wy,bede wam wdzieczna, pozdrawiam.
28 lis 20:50
dero2005:

Zad 4
Oznaczenia
a − krawędź podstawy
d − przekątna podstawy = 4 cm
H − wysokość ostrosłupa
h
1 wysokość ściany bocznej
obliczam krawędź podstawy z tw. Pitagorasa
2a
2 = d
2
obliczam wysokość ściany bocznej h
1
h−1 = a = 2p{2] cm
obliczam wysokość ostrosłupa H
H
2 = (h
1)
2 − (
a2)
2
H =
√6 cm
obliczam objętość V
| | 8√6 | |
V = a2*H = (2√2)2*√6*13 = |
| cm3
|
| | 3 | |
obliczam powierzchnię
P
p = a
2 + 2a*h
1 = 24 cm
2
28 lis 21:18
dero2005:

Zad 5
Oznaczenia
l − tworząca = 12 cm
r− promień podstawy
H − wysokość stożka
obliczam promień podstawy r
rl = cos 60 =
12
r = 6 cm
obliczam wysokość H
Hr = tg 60 =
√3
H = 6
√3 cm
obliczam objętość V
V =
πr2*H3 = 72π
√3 cm
3
obliczam powierzchnię
P
c = πr(r+l) = π*12(6+12) = 216π cm
2
28 lis 21:34
dero2005:

Zad 3
Odcinek |AB| o współrzędnych A(−3,0) B(5,4) → A
x = −3 A
y = 0 B
x = 5 B
y = 4
Symetralna odcinka − prosta prostopadła przechodząca przez środek odcinka
Równanie symetralnej
(2x−A
x−B
x)(A
x−B
x)+(2y−A
y−B
y)(A
y−B
y) = 0
(2x−(−3)−5)(−3−5)+(2y−0−4)(0−4)=0
po wyliczeniach.......
y = −314x+4
28 lis 22:04
dero2005:
Zad 2 jakie jest dokładnie równanie tej prostej? tam jest dwa znaki =?
28 lis 22:06
dero2005:
Zad 1
a) a
1 = 7 a
2 = 5
obl. różnicę ciągu
r = a
n+1−a
n = a
1+1 − a
1 = a
2 − a
1 = 5−7 = −2
podaję ogólny wyraz
a
n = a
1 + (n−1)*r = a
1 +( n−1)(−4)
podaję wyraz setny
a
100 = 7 +(100−1)(−4) =7 + 99(−4) = 7 − 396 = −389
podaję sumę dwustu początkowych wyrazów
obliczam a
200
a
200 = 7+(200−1)(−4) = − 789
| | 7 − 789 | |
S200 = |
| *200 = − 78200
|
| | 2 | |
b) a
7 = 15 a
8 = 19
a
n = a
1 +(n−1)r
| ⎧ | a1 +(7−1)r = 15 | |
| ⎩ | a1+(8−1)r = 19 |
|
po rozwiązaniu układu równań
r = 4 a
1 = −9
wyraz ogólny
a
n = a
1 +(n−1)*4
wyraz setny
a
100 = −9 + (100−1)*4 = 387
resztę dalej możesz zrobić Sama dla wprawy
28 lis 22:53
andzia: zad2.oblicz odległosc punktu P=(−5,−2) od prostej o rownaniu y=−3/4 x(to jest w ułamku)=8
dzięki serdecznie jestescie wszyscy kochani

29 lis 07:13
dero2005:
Wzór na odległość punktu od prostej
| | |Ax0 + By0 + C| | |
d = |
|
|
| | √A2 + B2 | |
gdzie: w liczniku równanie ogólne prostej np Ax + By + C = 0 →5x+2y+5 = 0 to A=5 B=2 C=5
x
0, y
0 to są współrzędne punktu P
29 lis 08:21
andzia: w zad 1 wa) to ma byc roznica −2 bo nizej jest −4 ,chyba niechcacy napisałs
29 lis 10:03
dero2005:
masz rację, zrobilem pomylkę
korekta do zad 1 a
wyraz ogólny ciągu
an = 7+(n−1)(−2)
do zad 1 b
wyraz ogólny
an = −9 +(n−1)*4
29 lis 17:38
andzia: dzieki


!
29 lis 19:57