Ekstrema lokalne funkcji
Gosia: Wyznacz ekstrema funkcji (o ile istnieją):
a) f(x)= x
2 * lnx
c) f(x) = x − ln(x+1)
Prosze o pomoc
28 lis 20:42
Jack:
pochodna, dziedzina, granice w punktach wyrzuconych z dziedziny (ewentualnie na brzegu
dziedziny)...
28 lis 20:45
Gosia: wiem że trzeba policzyć pochodną funkcji itd ale nie wiem co zrobić z tym "e"...
28 lis 20:50
Jack:
"e" to stała. Ma to do siebie, że (ex)'=ex.
28 lis 20:50
Gosia: może to głupie pytanie ale czy może być e
x = 0 albo inaczej kiedy e
x = 0
28 lis 20:59
Gosia: może mi ktoś powiedzieć jak rozwiązać przykład f(x) = x − ln(x+1)
28 lis 21:03
Jack:
funkcja wykładnicza ax (w szczególności ex) ma zb. war. określony tak: (0,+∞). Nigdy nie
przyjmuje wartości niedodatnich.
28 lis 21:04
Jack:
policz pochodną... W każdym tak samo się robi.
28 lis 21:05
Gosia: Dziękuje za pomoc
28 lis 21:11