matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Aha :P
Tomek.Noah:
Pozowle sobie rzucic takie zadanie
dla zabwy poznac inne mozliwe rozwiazania
Ciag (b
n
) jest nieskonczonym ciagiem liczb dodatnich ciag (a
n
) spelnia warunek a
n+1
−a
n
=log2b
n
−logb
101−n
dla n∊{1,2,3,...,100} oblicz a
101
−a
1
28 lis 20:37
think:
a
101
− a
100
= log2b
100
− logb
1
a
100
− a
99
= log2b
99
− logb
2
... a
3
− a
2
= log2b
2
− logb
99
a
2
− a
1
= log2b
1
− logb
100
− − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − − dodajemy stronami
2b
100
*....*2b
1
a
101
− a
1
= log
b
1
*...b
100
a
101
− a
1
= log2
100
28 lis 20:45
think:
wątpię czy rozwiązałam to inaczej niż Ty
28 lis 20:45
Tomek.Noah:
prawidlowo
28 lis 21:07