co z tym?
ilak: Srodek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje sie w odległości 4 oraz 8 od końców
dłuzszego ramienia trapezu.Oblicz pole tego trapezu.
wiec obliczyłem ,ze a = 4 √2 ,gdzie " a " to jest bokiem kwadratu powstałym w trapezie.
Jakas podpowiedz?
28 lis 20:32
Januszek75:

α=45 st
z funkcji sin45 = b/4
b=2
√2
b jest promieniem okręgu
wylicz y znajac b i 4
potem z drugiego trojkata wyliczysz X znajac b i 8
wysokosc rowna sie 2 razy b .........
pomyśl dalej jak cos to pisz
28 lis 20:43
Januszek75: skopałem − sorry nie doczytałem tekstu do końca to mają być odleglości od koncow dłuzszego
ramienia a nie podstawy
28 lis 20:49
john: owszem

−ale dzieki za pomoc
28 lis 20:55
Januszek75:

4
2=r
2+x
2
8
=r
2+y
2
(2r)
2 + (y−x)
2=(x+y)
2
układ 3 równań
........dalej powinieneś już wszystko wyliczyc
jak cos to ............
28 lis 21:12
Januszek75: drugie rownanie
82=r2+y2
28 lis 21:16
john: skąd sie wzieło to trzecie równanie?
29 lis 19:43