PROSZĘ O SPRAWDZENIE
Aga: Treść zadania : Oblicz pole trójkąta ABC jeśli A= (−1,3) B=(−2,0) C=(2,−3).
Moje rozwiązanie : |AB| =
√ (−2+1)2 + (0−3)2 =
√ 1+9 =
√10 − podstawa
|AB|=
√10
A(−1,3) B(−2,0)
y=ax+b
3= −a+b
0= −2a+b
a=b−3
0= −2(b−3)+b
a=b−3
0= −2b+6+b
a=b−3
b=6
a=3
b=6
y=3x+6
−3x+y−6=0
c(2,−3) x=2 y= −3 A=−3 B=1 C=−6
|−3x2 −3 − 6|
kreska ułamkowa
√32 + 1
15√10
15√1010
3√102 czyli to jest odległość punktu c od prostej AB, czyli wysokość
P△=
√10x
3√102
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− mnożymy wszystko przez dwa
2
2P△=
√10x
3√102 ponownie mnożymy przez dwa
4PΔ= 2
√10x 3
√10
4PΔ= 6
√10 dzielimy przez cztery
PΔ= 1,5
√10
To by było na tyle, byłabym bardzo wdzięczna gdyby ktoś to wszystko przeanalizował i powiedział
mi czy jest dobrze a jeśli nie to gdzie popełniłam błędy..
28 lis 20:27
think: masz tylko jeden błąd

ile to
√10*
√10 ?
28 lis 20:29
think: aaa już widzę drugi błąd
4PΔ =
√10*3
√10
28 lis 20:31
Aga: to jest 10 xD Dzięki

czyli odpowiedź będzie 60 ?
28 lis 20:32
think: mnożenie iloczynu jest przemienne, ale bynajmniej nie rozłączne
| | 3√10 | | 3√10 | |
2*(√10* |
| ) = √10*(2* |
| ) = √10*3√10 |
| | 2 | | 2 | |
28 lis 20:33
Aga: No i tak to ze mną jest, niby wiem a i tak zapominam o "banałach" i robię błędy..

think
również dziękuję
28 lis 20:33
28 lis 20:35
think: bo zdaje się miałaś pole obliczyć

i proszę.
28 lis 20:36
Aga: Raz jeszcze dziękuję
28 lis 20:46
Gustlik: Treść zadania : Oblicz pole trójkąta ABC jeśli A= (−1,3) B=(−2,0) C=(2,−3).
A nie prościej z wyznacznika wektorów? Bo Ty zrobiłaś najdłuższą metodą z możliwych.
Liczysz wspołrzędne wektorów − muszą mieć one wspólny poczatek, np. A
AB
→=B−A=[−2−(−1), 0−3]=[−1,−3]
AC
→=C−A=[2−(−1), −3−3]=[3, −6]
Liczysz wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
|−1 −3| ← współrzedne AB
→
| 3, −6| ← współrzedne AC
→
=(−1)*(−6)−(−3)*3=6+9=15
| | 1 | | 15 | |
P= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| =7,5. I PO ZADANIU  !
|
| | 2 | | 2 | |
Metodę obliczania wyznaczników oraz pola z wyznaczników wyjaśniłem tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
29 lis 02:01
Aga: Nie znam się na wektorach

ale potem rozwiązałam tym wzorem
12I(xb−xa)(yc−ya)−(yb−ya)(xc−xa))I
2 gru 10:46
Gustlik: Prosta zasada: od współrzędnych końca odejmujesz współrzędne początku.
A=(x
A, y
A)
B=(x
B, y
B)
AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]
Np.
A=(2, −3)
B=(−4, 5)
AB
→=[−4−2, 5−(−3)]=[−6, 8].
Zauważ, że Twój wzór się wziął właśnie z wyznacznika wektorów, tylko został podany w bardziej
zagmatwanej i trudnej do zapamiętania postaci, bo te różnice w nawiasach to nic innego, jak
współrzędne wektorów:
AB
→=[x
B−x
A, y
B−y
A]
AC
→=[x
C−x
A, y
C−y
A]
Jak sobie wymnozysz współrzędne wektorów na krzyż i od pierwszej przekątnej odejmiesz drugą, to
otrzymasz Twój wzór:
| | 1 | |
P= |
| |(xB−xA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)| ← to co w wartości bezwzględnej to rozpisany |
| | 2 | |
wyznacznik wektorów.
Ja na pamięc tego wzoru bym nie zapamiętał, musiałbym każdorazowo wyprowadzać go z
wyznaczników, a z wyznacznika wektora takie zadanie robie z marszu, nawet zbudzony w srodku
nocy.
Proponuję się nauczyć wektorów i wyznaczników, bo szczerze mówiąc jest to proste jak za
przeproszeniem konstrukcja młotka, a ułatwi Ci życie − tu masz opisane współrzędne wektorów:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html . Dodam, że na maturze każde zadanie możesz rozwiązać DOWOLNĄ METODĄ, nawet z użyciem
wzorów i twierdzeń nie objętych programem nauczania na poiomie rozszerzonym, byleby tylko
zadanie było rozwiązane prawidłowo − możesz sobie wejść na stronę www.cke.edu.pl − tam
znalazłem plik, ze schematem oceniania arkusza ostatniej matury z maja 2010. Tam, gdzie było
kilka metod na rozwiązanie zadania każda z metod dawała tę samą punktację.
Ale niestety to, że nie znasz wektorów, to efekt tego, że program nauczania układają osoby,
które powinny pracować w oświacie ale tylko na stanowisku woźnego, sprzątaczki ewentualnie
portiera.
Nie wiem, co jest trudnego w rachunku wektorów, że jakiś imbecyl do n−tej potęgi dał to na
rozszerzenie.
3 gru 00:00