funkcja kwadratowa
ktokolwiek: ten kto to rozwiaze jest genialny!:
suma kwadratów trzech kolejnych liczb parzystych wynosi 308.wyznacz te liczby.
28 lis 20:13
think: nie jestem genialna ale potrafię to rozwiązać...
k ← liczba parzysta; k ∊ ℂ
k + 2 następna parzysta
k + 4 kolejna parzysta
k2 + (k + 2)2 + (k + 4)2 = 308
i normalne równanie kwadratowe...
28 lis 20:19
brat:
A jeszcze lepiej oznaczyć niewiadome:
k − 2,
k,
k + 2
(k − 2)2 + k2 + (k + 2)2 = 308
k2 − 4k + 4 + k2 + k2 + 4k + 4 − 308 = 0
3k2 − 300 = 0
k2 − 100 = 0
(k − 10)(k + 10) = 0
k = 10 lub k = −10.
Geniusze takimi duperelami się nie zajmują, to jest zadanie dla ucznia drugiej klasy gimnazjum.
28 lis 21:26