pomoc
john: Suma pierwiastków trójmianu y=ax
2 +bx+c jest równa log
a2 * log
c2 a
| | 1 | |
Uzasadnij ,ze odcieta wierzchołka paraboli będąca wykresem tego trójmianu jest równa |
| . |
| | 8 | |
doszedłem do
co dalej?
28 lis 19:44
nikka: a te logarytmy są dobrze przepisane?
28 lis 20:01
john: "JEST RÓWNA loga2 c * logc2 a" −−−w tresci zadania.
28 lis 20:04
nikka: na pewno logac * logca = 1
a sprawdź jeszcze funkcję ...
28 lis 20:08
john: hm.Jezeli Ci chodzi o treść równania to juz jest ok
a czy
loga2 c * logc2 a = 1 ?
jakies podpowiedzi ?
28 lis 20:15
Jack:
skorzystaj z tego a * logb c = logb ca oraz aloga b=b
28 lis 20:24
nikka: Jack podpowiedz coś więcej ... próbowałam rozwiązać, ale ciągle zostają mi jakieś
niewiadome...
28 lis 20:30
Jack:
dalsza podpowiedź to chyba już tylko ODpowiedź

(zauwazyłem że mozna prościej jednak z
innych wzorów skorzystać)
log
a2 c *log
c2 a=
12log
a c *
12 * log
c a=
| | 1 | |
=14 loga c * |
| =14
|
| | loga c | |
28 lis 20:44
Jack:
Teraz skoro suma pierwiastków daje coś−tam (p
1+p
2), wierzchołek jest zawsze (o ile istnieją
pierwiastki, ale tu z zadania wiemy, że istnieją) "pomiędzy" pierwiastkami, to można go liczyć
| | p1+p2 | | 1/4 | | 1 | |
za pomocą średniej arytmetycznej pierwiastków: |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
28 lis 20:49
nikka: nie rozumiem...
| | 1 | |
skąd się wzięło loga2c = |
| logac |
| | 2 | |
kurczę a to a
2 to jest podstawa logarytmu czy to jest to samo co (log
ac)
2 ?
28 lis 20:49
john: tez bym prosił o jakies wyjasnienie .znam ten wzór ,ale tak nijak wiem jak go zastosowac
28 lis 20:50
Jack:
log
a2 b −−−−− logarytm o podstawie a
2 z b.
| | 1 | |
Czemu loga2 b = |
| loga b ?
|
| | 2 | |
Przyjmując że znamy te wzory:
| | logc b | |
loga b = |
| , loga a =1 oraz a*logb c = logb ca mamy:
|
| | logc a | |
(c jest wybierane dowolnie, oczywiście c>0 i c≠1)
Weźmy sobie c=a. Wówczas:
| | loga b | | loga b | | 1 | |
logad b = |
| = |
| = |
| loga b |
| | loga ad | | d loga a | | d | |
28 lis 20:55
john: tez bym prosił o jakies wyjasnienie .znam ten wzór ,ale tak nijak wiem jak go zastosowac
28 lis 20:56
nikka: | | 1 | |
nie rozumiem tylko dlaczego iloczyn tych logarytmów jest równy |
| . |
| | 4 | |
| | b | |
Dalej zrobiłam tak − ze wzorów Viete'a x1+x2 = − |
| |
| | a | |
| | −b | | 1 | | b | | 1 | | 1 | | 1 | |
Odcięta wierzchołka to xw = |
| = |
| *(− |
| ) = |
| * |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | | a | | 2 | | 4 | | 8 | |
28 lis 20:58
nikka: już wszystko wiem − myślałam, że tam są logarytmy do potęgi drugiej
28 lis 21:01
nikka: dzięki Jack
28 lis 21:02
Jack:
iloczyn jest tyle równy, bo to jest napisane w treści zadania
28 lis 21:03
Jack:
proszę
nikko
28 lis 21:03
nikka: to nie była treść zadania tylko przekształcenia Johna
28 lis 21:09
john: eh.Czyli co dalej zrobic z tym zadaniem ?
28 lis 21:11
nikka: 
masz do wyboru, albo rozwiązanie Jacka albo moje...
28 lis 21:18
Jack:
a skąd ja wiem że x wierzchołka paraboli to średnia arytm. pierwiastków ( o ile istnieją)?
No właśnie ze wzorów Viete'a i wzoru na wierzchołek paraboli. Zatem, tak naprawdę zrobiliśmy
końcówkę tak samo, tyle tylko, że Ty,
nikko, to uzasadniłaś
28 lis 21:23
nikka: | | 1 | |
generalnie wykazujesz, że x1+x2 = loga2c*logc2a = |
| |
| | 4 | |
| | x1+x2 | | 14 | | 1 | |
odcięta wierzchołka xw = |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 8 | |
(współrzędna x
w wierzchołka paraboli jest środkiem odcinka x
1x
2)
28 lis 21:24
Jack:
Czyli
skoro,
| | −b | | 1 | | −b | | −b | | 1 | |
xw= |
| = |
| * |
| oraz x1+x2= |
| , to xw= |
| *(x 1+x 2).  |
| | 2a | | 2 | | a | | a | | 2 | |
28 lis 21:53
nikka:
28 lis 21:55