obliczyć granicę funkcji
fofcio: witam, nie mogę tego rozwiązać (dwa przykłady). w pierwszym powinno wyjść n/m a w drugim 3/4
pozdrawiam
28 lis 19:07
fofcio: help
28 lis 19:48
fofcio: proszę pomóżcie
28 lis 20:13
Jack:
Spróbuj z tego skorzystać.
a) xn−1=(x−1)(xn−1+xn−2+....+x2+1)
b) a3−b3=(a−b) (a2+ab+b2)
28 lis 20:17
fofcio: hmmm, dzięki za odpowiedź, pierwsze chyba się udało, chciaż pewności nie mam, ale drugiego
dalej nie wiem jak zrobić,
28 lis 20:31
Jack:
to pokaz jak robisz. Moze cos wyjaśnimy sobie.
28 lis 20:33
fofcio: | | xn−1 | |
pierwsze: lim x→1 |
| =lim x→1 |
| | xm−1 | |
| | (x−1)(xn−1+xn−2+...+x2+1) | |
|
| =limx→1 |
| | (x−1)(xm−1+xm−2+...+x2+1) | |
| | xn−1+xn−2+...+x2+1 | | n1 | | n | |
|
| = |
| = |
| |
| | xm−1+xm−2+...+x2+1 | | m1 | | m | |
28 lis 20:54
fofcio: co do drugiego to nie bardzo wiem co mam napisać, bo po napisaniu tego wzoru na górze i
ewentualnie rozpisaniu sin2x nie mam pojęcia co dalej
28 lis 20:58
Jack:
no i bomba

. Teraz rozpisz ten drugi przypadek.
28 lis 20:59
Jack:
hm wiesz co, jak Ci się nie chce myśleć, to skorzystaj z reguły d'Hospitala
28 lis 21:01
fofcio: czego?
28 lis 21:01
fofcio: tzn. z czego?
28 lis 21:04
28 lis 21:05
fofcio: hmmm bardzo ciekawa rzecz ale tego jeszcze nie rozkminiam (pochodne dopiero przede mną).
powiedz mi tylko czy da się to rozwiązać bez tego twierdzenia z pochodnymi? bo nie wiem czy
mam się męczyć i kombinować czy muszę zrozumieć tę regułę
28 lis 21:13