wielomiany
ariel: mam takie zadanko i mam z nim problem czy mogę prosić o jakieś wskazówki
wyznacz tak wartości a, b, c żeby wielomian w(x)=xdo3−12x+a był równy wielomianowi
p(x)=(x+b)do2(x+c)
28 lis 18:56
magda: W(x)=x3−12x+a
P(x)=(x+b)2+(x+c) takie są te wielomiany?
28 lis 19:34
ariel: W(x)=x3−12x+a
P(x)=(x+b)2*(x+c) w tym razy nie dodać
28 lis 20:16
ariel: źle się napisało tak jak ty podałaś jest dobrze tylko w p(x) pomiędzy nawiasami razy nie dodac
28 lis 20:19
ariel: prosze o pomoc
28 lis 22:19
Januszek75: podnieść do potęgi i powymnażaj wszystko co sie da w P(x) a potem poszczególne czynniki przy
odpowiednich tych samych potęgach argumentu porownaj wówczas wyliczysz wspolczynniki a, b , c
28 lis 22:22
Januszek75: w(x)=x
3−12x+a
p(x)=x
3 + (2b+c+b
2)x
2 + 2bcx+b
2c
2b+c+b
2=0
2bc=−12
b
2c=a
3 rownania − 3 niewiadome
uklad rownań
28 lis 22:26
ariel: ok dzięki wielkie za pomoc
28 lis 22:47