Równanie okręgu
Zagubiona: Mam takie niby proste zadanie : Okrąg o środku S= (−2, 2) jest styczny do obu osi układu
współrzędnych. Równanie tego okręgu ma postać ( i tutaj jest abcd). Ja robię to tak :
(x+2)2 + (y−2)2 = 8czyli (0+2)2 + (0−2)2 = r2
4+4= r2
r2 = 8 a jeśli r2 = 8 to (x+2)2 + (y−2)2= 8
jednak prawidłowa odpowiedź brzmi (x+2)2 + (y−2)2=4
Dlaczego? Co robię źle ?
28 lis 18:33
sushi_ gg6397228:
zrob uklad wspolrzednych, nanies srodek i policz po kratkach odleglosc do jednej i drugiej
osi−−> wychodzi 2
zatem promien r=2
28 lis 18:59
Zagubiona: Faktycznie. Tylko dlaczego w obliczeniach wychodzi mi 4.. ?
28 lis 19:10
sushi_ gg6397228:
jaki jest wzor (x−a)2+(y−b)2=r2 dlatego musi byc r2=4 we wzorze na okrag
28 lis 19:15
Zagubiona: Dziękuję, mam nadzieję, że teraz już dam radę na sprawdzianie
28 lis 19:22