zależność między okręgiem a prostą
błądzący elektron: Określ wzajemne położenie prostej i okręgu x2 +y2 +8x −2y+13=0 i y=x. Gdzieś
po drodze robię błąd...
28 lis 18:32
nikka: wstawiam x pod y w równaniu okręgu
x2 + x2 + 8x −2x + 13 = 0
2x2 + 6x + 13 = 0
Δ = 36 − 4*2*13 < 0
delta jest ujemna, równanie kwadratowe nie ma pierwiastków czyli okrąg i prosta nie mają
punktów wspólnych...
28 lis 18:37
28 lis 18:40
nikka: tylko, że tu jest prosta i okrąg, a nie dwa okręgi
28 lis 18:48
błądzący elektron: Nikka x wstawiamy pod y dlatego, że y=x ? czyli gdyby równanie prostej byłoby y=2 to wtedy w
równaniu okręgu za y podstawilibyśmy 2 ? Dzięki za rozwiązanie
28 lis 19:06
nikka: potraktowałam to jako układ równań − równanie prostej i równanie okręgu i zgadza się dlatego
wstawiam pod y 'x' bo prosta ma równanie y = x.
28 lis 19:10
błądzący elektron: Dzięki wielkie nikka
28 lis 19:12
nikka: mam nadzieję, że mój sposób jest ok
28 lis 19:20
think: nikka raczej jest wszystko ok. Można też było sprawdzić, czy odległość środka okręgu S od
prostej jest większa od promienia, równa albo mniejsza
x
2 +y
2 +8x −2y+13=0
(x + 4)
2 + (y − 1)
2 = 2
2
S = (−4,1)
odległość S od prostej x − y = 0
| | |1*(−4) + (−1)*1| | | 5 | | 5√5 | |
dS = |
| = |
| = |
| |
| | √12 + (−1)2 | | √2 | | 2 | |
r = 2
d
S > r ⇒ prosta i okrąg rozłączne
d
S = r ⇒ prosta i okrąg styczne
d
S < r ⇒ prosta i okrąg mają dwa punkty wspólne
28 lis 19:50
błądzący elektron: Ja liczyłam tym sposobem co think, tylko nie wiedziałam czy mam to
5√22 tak zostawić i
porównać z r=2 czy jakoś to uprościć czy się pomyliłam i dlatego taka "brzydka" liczba wyszła

Dziękuję za obydwie odpowiedzi
28 lis 20:54