;*
kisielek: z 2 t rudy o zawartości 37,5 % żelaza usunięto 600kg domieszek o zawartości 15% żelaza. Ile
procent żelaza znajduje się w tak wzbogaconej rudzie?
28 lis 18:19
Mateusz: Mamy 2 tony rudy o zawartosci 37,5% Fe licze ile jest żelaza w tej rudzie
2000kg→100%
x kg → 37,5%
x=750kg Fe
teraz skoro sunelismy 600kg domieszek w której zawartosc % Fe wynosiła 15% licze ile było tam
żelaza
600kg→100%
x kg → 15%
x=90kg
750kg−90kg=660kg
a więc zawartosc % Fe wyniesie
| | 660 | |
%Fe= |
| *100%=...dokończ |
| | 1400 | |
28 lis 18:58