granice
niewiem: granice
lim(x−−>0) sin 2xsin 5x
ma ktos moze pomysl co z tym zrobic? bo ja nie mam pojecia od ktorej strony to zaczac ...
28 lis 18:10
pinokio: witam mam a jestes jeszcze?
28 lis 18:40
niewiem: tak jestem. Wiesz jak to zrobic?
28 lis 18:41
28 lis 18:47
28 lis 18:48
pinokio: neiwiem polibuda?
28 lis 18:50
pinokio: no grzesiek dobrze pisze
28 lis 18:50
Natalia: pociąg ekspresowy jechał ze srednia szybkoscia o 30 km/h większą niż pociąg osobowy i przebył
trasę długosci 350 km w czasie o godzine krotszym.Oblicz szybkosc tych pociagow?
Grzesiu jeszcze raz prosze o pomoc z tym zadaniem ?:(
28 lis 18:53
niewiem: Dzieki grzes
28 lis 18:55
Grześ: Drogę przebyli tą samą, t1=t2+1 V1=V2+30
s=V1t1
s=V2t2
Porównujemy drogi:
V1t1=V2t2
(V2+30)(t2+1)=V2t2
28 lis 18:59
Grześ: Ajć błąd: t1=t2−1
Czyli:
(t2−1)(v2+30)=V2t2
28 lis 19:01
Grześ: V
2t
2+30t
2−V
2=V
2t
2
30t
2−V
2=0
V
2=30t
2
Teraz s=V
2t
2
350=30t
22
28 lis 19:04
Taaaala: no ok to juz mialam ale mniejsza z tym jak to teraz rozwiazac tego nierozumiem

?
28 lis 19:04
Grześ: pierwiastek nie dotyczy jedynki, nie jestem pewny obliczeń, nie odpowiadam za nie
28 lis 19:04
Grześ: Usunąć niewymierność
28 lis 19:05
28 lis 19:06
Grześ: nie jestem pewny czy po drodze kruczka nie zrobiłem
28 lis 19:06
niewiem: jeszcze jedna granice mam do wyliczenia ale ona napewno jest ciezsza
28 lis 19:17
niewiem: | | √x2+1−1 | |
limx−−>0 = |
| |
| | √x2+25−5 | |
28 lis 19:20
sushi_ gg6397228:
| | a2−b2 | |
dwa razy wzoru skroconego mnozenia a−b= |
| |
| | a+b | |
PS. taki przyklad byl pare dni temu na forum
28 lis 19:21
niewiem: ps. Czy √x2+25 = x+5?
28 lis 19:38
sushi_ gg6397228:
nieeeee
28 lis 19:52
niewiem: no to dobrze ze zapytalem
28 lis 19:53
sushi_ gg6397228:
√64+36 =

8+6
28 lis 19:55
niewiem: tak juz wiem l=p

a z czego skorzystac rozwiazujac ta granice:
28 lis 20:04
sushi_ gg6397228:
| | a2−b2 | |
to samo tylko dla mianownika a−b= |
| |
| | a+b | |
28 lis 20:05
niewiem: Mhm wyszlo. A skad akurat wiedziales ze tak? Po czym to rozpoznales?
28 lis 20:12
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna policzyc z de Hospitala,
lata praktyk, po prostu jak masz odejmowanie i pierwiastek to juz powinno sie zapala swiatlo,
ze tak to trzeba robic
28 lis 20:17
niewiem: ok sushi jestes wielki jeszcze mi powiedz z czego skorzystac przy takiej granicy
i co dalej? moze wiesz?
28 lis 20:35
sushi_ gg6397228:
w drugim wystarczy skrocic "x" z licznika i mianownika
28 lis 20:36
niewiem: | | 1−sinx | |
limlim−−−>pi2= |
|
|
| | cos22x | |
a cos takiego? wiesz moze?
28 lis 21:11
sushi_ gg6397228:
| | 0 | |
dobrze zapisany przyklad  bo granica |
| =0 |
| | 1 | |
28 lis 21:13
niewiem: pod lim ma oczywiscie byc napisane x−−−pi2
28 lis 21:17
sushi_ gg6397228:
| | π | |
nie na znaczenie czy + cz − |
| dla cosinusa |
| | 2 | |
wychodzi liczba, chyba ze źle zapisalas mi przyklad −−> podstaw granice pod "x" i policz ile
wyjdzie
28 lis 21:23
niewiem: Granice dobrze przepisalem, ale chyba z nim jest cos nie tak bo nawet nie ma do niego
odpowiedzi, jest poprostu pominiety.
Czyli pewnie nie poatrzebnie sie meczylem godzine nad nim

ten jest ostatni
co to za roznica czy funkcja dazy z prawej czy lewej strony? zmienia to cos?
28 lis 21:29
sushi_ gg6397228:
| | 0 | |
wiec wystarczylo podstawic liczbe i zobaczyc co wyjdzie jak nie |
| , to tak musialo byc |
| | 0 | |
| tg x | | sin x | | 1 | |
| = |
| −> |
| = +∞ |
| x2 | | x * x* cos x | | [0]+* 1 | |
28 lis 21:32
niewiem: | 1 | |
| to jest + nieskonczonosc? czy jak mam rozumiec ten plusik przy zerze? |
| 0 | |
28 lis 21:39
28 lis 21:45
sushi_ gg6397228:
granica x−−> 0 − i x−>0+ sa rozne
28 lis 21:45
niewiem: tak wiem jak wyglada, bedzie dazylo do zera ale nigdy go nie osiagnie. Ale jak sie to ma do
tego przykladu? Mi to trzeba lopatologicznie wszystko wyjasniac
28 lis 21:47
sushi_ gg6397228:
granica lewostronna = −∞, granica prawostronna = +∞ , dlatego napisalem [0]+
28 lis 21:49
sushi_ gg6397228:
masz liczyc granice do 0 a nie plus nieskonczonosci
28 lis 21:50
niewiem: Dzieki, juz wiem o co chodzi. Jak by tam byla limx−> plus nieskonczonosci to by ta granica
rownala sie zero a jak dazy granica do 0+ to granica jest plus nieskonczonosco dobrze mowie
nie?
28 lis 22:09
sushi_ gg6397228:
tak
28 lis 22:18