Podaj wspolczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez punkty
Radas: a) (0,0), (1,1)
b) (−1,2), (2,0)
28 lis 17:47
Radas: Podaj wspolczynnik kierunkowy prostej przechodzacej przez punkty Radas: a) (0,0), (1,1)
28 lis 17:51
Marcin W: y=x wspolczynnik wynosi 1
28 lis 17:52
Marcin W: b)
wsp −2/3
28 lis 17:54
Marcin W: b) wsp −2/3
28 lis 17:54
Marcin W: wyznacz sobie w pdp b rownanie prostej i zobacz jaka liczba stoi przy x : y=ax+b
(y=−2/3x+113
28 lis 17:55
Radas: ale jak do tego doszedles jakies objasnienie? ;>
28 lis 17:55
Marcin W: podstaw sobie za x=−1 a za y=0 do równania prostej y=ax+b a potem do znowu ale inne pkty tzn
x=2, y=0
bedzie uklad równan do rozwiazania
2=−a+b
0=2a+b
rozwiazesz to co wyjdzie jako a bedzie wspolczynnikiem kierunkowym
28 lis 17:57
Marcin W: machnalem sie podstaw do y=ax+b wsp obu punktów czyli za x=−1 , y=2 a potem za x=2 y=0
28 lis 17:57
Radas: no wlasnie tak sie zastanawialem dlaczego akurat takie dane hehe

dzieki dzieki
28 lis 18:00