objętość
Agatka: Pomocy

Krawędz podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 20. Przekątna
ściany bocznej gramiastosłupa tworzy z krawędzią boczną będącą bokiem tej ściany kąt o mierze
58st. Oblicz objętość tegoprostopadłoscianu.
28 lis 17:42
Marcin W:

w podstawie jest kwadrat wiec pole podstawy 20
2=400
brakuje wysokosci H
tg58=20/H
Odczytaj z tablic tg58 stopni i podstaw i wylicz H
H=20/tg58
Teraz zostanie wzor V=P
p*H
28 lis 17:51
Natalia: pociąg ekspresowy jechał ze srednia szybkoscia o 30 km/h większą niż pociąg osobowy i przebył
trasę długosci 350 km w czasie o godzine krotszym.Oblicz szybkosc tych pociagow?
Marcinie pomozesz mi z tym zadaniem ?
28 lis 17:52
Marcin W: V=S/t
rozwiaz uklad rownan
v=350/(t+1)
v+30=350/t
gdzie V− to predkosc osobowego a expresowego V+30
wyliczysz z tego V i t i już
28 lis 17:59
Natalia: no tylkoze jak rozwiazac ten uklad rownan ? na lekcji robilismy podobne zadaie i obliczalismy
delte ale tutaj chyba reczaj tak niebedzie

?
28 lis 18:02
Marcin W: 350/(V+30)=(350−V)/V
28 lis 18:04
Marcin W: wlasnie tak bedzie natalia to co wyzej pomnoz przez V*(V+30) obustronnie i wyjdzie kwadratowa
...
28 lis 18:05
Natalia: 380V ?
28 lis 18:05
Natalia: wtym problem ze ja nie umiem rozwiazywac tego rownania juz z funkcja kwadrata sobie poradze ale
tego nierozumiem
28 lis 18:07
Natalia: wtym problem ze ja nie umiem rozwiazywac tego rownania juz z funkcja kwadrata sobie poradze ale
tego nierozumiem
28 lis 18:08
Natalia: Marcinie pomozesz?
28 lis 18:28