POMOCY!
BANAN!: Wyraź liczbę a za pomocą p=log2.
a) a=log200
b) a=log0,02
28 lis 17:39
Marcin W: log200=log(100*2)=log100+log2=2+p
28 lis 17:44
BANAN!: co? nie rozumiem, możesz krok po kroczku wytłumaczyć
28 lis 17:45
Marcin W: log0,02=log(2/100)=log2−log100=p−2
28 lis 17:45
BANAN!: i już tak zostawiam? np. p−2?
28 lis 17:45
Marcin W: ale to jest krok po kroku ... wlasnosci logarytmow zobacz log(a*b)=loga+logb
log(a/b)=loga−logb
28 lis 17:46
Marcin W: tak zostawiasz
28 lis 17:46
BANAN!: to za podstawiam p?
28 lis 17:46
BANAN!: *za A podstawiam P
28 lis 17:47