Secia93: oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o wszystkich krawędziach a=4
13 sty 18:47
Anka: skoro o wszystkich krawędziach a=4 to chyba sześcian więc V=a3
13 sty 18:53
Secia93: ale to jest ostrosłup a objętość to V=1/3a do kwadratu *H
13 sty 18:53
Secia93: w podstawie ma kwadrat a jego 4 sciany boczne to trójkĄT równoboczny...... ale nie mam
pojęcia jK TO ZROBIĆ bo w odpowiedzi jest kompletnie co innego co ja robiłam ktoś mi
podowiedzial żę pitagorasem...ale nie wiem
13 sty 18:55
Secia93: hm....chyba nikt nie wybawi
13 sty 18:56
Anka: boże ja jakaś nieprzytomna dzisiaj jestem. To V=1/3Pp*H
Pp=42
Krawedzie boczne to trójkaty równoboczne czyli Pb=1/4a(a2√3)
Podstaw do wzoru i wylicz
13 sty 18:58
Secia93: heh dzięki za pomoc ale i tak twoja rada była zła obliczyłam najpierw wysokość ostrosłupa
z twierdzenia pitagorasa gdzie należało do tego wysokość ostrosłupa połowa przekątnej
podstawy i krawędź boczna ale dzięki wielkie z góry za dobre chęci

Pzdr
13 sty 19:25