matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
jolka:
ciąg arytmetyczny(b
n
) określony wzorem b
n
=
5−4
n
2
jest malejący rosnący stały czy ani rosnący ani malejący
28 lis 16:59
magda:
5−4(n+1)
b
n+1
=
2
5−4n−4
b
n+1
=
2
−4n+1
b
n+1
=
2
−4n+1
5−4n
−4n+1−5+4n
−4
b
n+1
−b
n
=
−
=
=
=−2
2
2
2
2
zatem jest malejący
28 lis 19:45