kombinatoryka
astral:

Figure A nalezy pokolorwac tak aby sasiadujace obszary mialy różne kolory. Na ile sposobów
można pokolorować kazdą z tych figur, jeśli mamy do dyspozycji
a) trzy kolory
b) cztery kolory?
28 lis 16:56
ja: a)3*2*1=6
b)4*3*2=24
28 lis 17:00
astral: nie zgadza się
28 lis 17:01
ja: jednak nie:
a)3*2*3
b)4*3*4
28 lis 17:01
astral: wciąż
28 lis 17:03
astral: a powinno wyjść 12 a b 36, nie mogę dojść jak
28 lis 17:03
Marcin W:

Wiec tak
mamy 3 kolory skoro uzyje pierwszego koloru(na 3 mozliwe) do zamalowania prostokata nr1 to na
prostokat nr3 zostaje 2 kolory. Skoro juz kolko nr 3 nr sasiaduje z 2 wiec ma mozliwosci 2
koloru wszystkie poza tym kolorem co ma 3 ka

3*2 *2=12
28 lis 17:08
Marcin W: b)
4 kolory wiec prostokat nr1 moge pokooorwoac 4 kolorami prostokat nr3 juz tylko trzema(nie moze
miec koloru prostokata nr1) a kolko kolorami trzema bo nie moze miec koloru prostokata nr3
4*3*3
28 lis 17:10
astral: dzieki za wyjasnienie, wszystko jasne
28 lis 17:13