Trygonometria
Rusty: Oblicz wartość cosinusa kąta ostrego , jeżeli wartość ta jest o 1,2 mniejsza od wartości sinusa
tego kąta.
Oblicz wartość tangensa kąta α, gdy wartość ta jest równa wartości cosinusa.
28 lis 16:55
Marcin W: Rozwiąż:
cosα+1,2=sinα
Drugie:
tgα=cosα
28 lis 16:57
Rusty: W pewnym sensie tylko przepisałeś treść zadań. Ja chciałbym wiedzieć jak to obliczyć.
28 lis 17:08
Marcin W: Chciałem powiedziec ze w ułożenie równania zawsze jest w pewnym sensie trescią zadania
przelozoną na jezyk matematyki i to chyba najtrudniejsza rzecz w zadaniu.
1,2=sinα−cosα /2
1,44=sin2α−2sinαcosα+cos2α
0,44=sin2α
Z tablic odczytasz dla jakiego kata sint=0,44 gdzie t=2α
wyjdzie t≈26 stad 2α≈26 zatem α≈13
28 lis 17:16
Rusty: O dziękuję bardzo
28 lis 17:17
Marcin W: tgα=cosα
sinα=cos
2α
sinα=1−sin
2α
sinα=t, −1≤t≤1
t
2+t−1=0
Δ=5
| | −1−√5 | |
t1= |
| nie spelnia warunków |
| | 2 | |
Sinα=t
2
sinα≈0,612
odczytujesz z tablic jaki kąt...
28 lis 17:24