Rozwiąż nierówność
matma: lx−1l≤0
28 lis 16:42
Marcin W: x=1
28 lis 16:43
matma: a na osi da sie to przedstawić
28 lis 16:47
Marcin W: da sie jako punkt− bowiem zapis |x−1|≤0 mozna przeczytac jako: liczby oddalone od 1 o zero lub
o mniej niż zero. Ponieważ odległość jest zawsze dodatnia wiec zostają nam liczby oddalone od
jedynki dokładnie o 0 zatem jest jedna taka liczba i jest to wlasnie jeden.
28 lis 16:50
matma: dzięki wielkie
28 lis 16:52
Marcin W: Ogólnie wartosc bezwgledna jest zawsze dodatnia lub rowna zeru: |x|>0 lub |x|=0.
Zatem zapis |x−1|<0 nie ma rozwiązania. Zostaje więc |x−1|=0 czyli x=1
28 lis 16:53