ciągi
jolka: liczby 2,6,10...są kolejnymi początkowymi wyrazami ciągu arytmetycznego. wyrazem tego
ciągu jest: a.90 b.150 c.160 wiem że 160 ale jak to się liczy
28 lis 16:30
Marcin W: wzór ogolny tego ciagu to:
an=2+(n−1)*4 czyli
an=4n−2
teraz podstawiasz do niego kolejne liczby za an i patrzysz czy n wyjdzie naturalne. Np.
90=4n−2
4n=88
n=22 zatem jest to wyraz tego ciagu
Niestety myslisz sie ze 160 jest wyrazem tego ciagu bowiem:
160=4n−2
4n=162
n=40,5 nie jest Naturalna
28 lis 16:38
Marcin W: Moze polecenie jest Wyrazem tego ciągu nie jest liczba ?!?
28 lis 16:40
Marcin W: wówczas odpowiedz bylaby 160
28 lis 16:41
Marcin W: Kolejne liczby tego ciągu widać ze brakuje tam 160

2
6
10
14
18
22
26
30
34
38
42
46
50
54
58
62
66
70
74
78
82
86
90
94
98
102
106
110
114
118
122
126
130
134
138
142
146
150
154
158
162
...
28 lis 16:42
jolka: a czemu 160−2=162
28 lis 16:44
jolka: tak nie jest liczba
28 lis 16:46
Marcin W: przenosisz 2 na druga strone rownosci zmieniasz znak i jest 160 +2 =162
28 lis 16:46
jolka: no to przy 90 powinno też być dodawanie a jest odejowanie
28 lis 17:01
Marcin W: Pomylilem sie co nie zmienia faktu ze 90 jest wyrazem tego ciagu szybko pisze

90=4n−2
92=4n
n=23 ∊N i jest OK
28 lis 17:03
jolka: dziękuję:
28 lis 17:13