Dana jest funkcja
asd: Dana jest funkcja:
f(x) = x2 + (sin2α)x − 2π, x∊<0,2π>
a) Wyznacz te wartości α dla których osią symetrii jest prosta x = −0,5.
b) Wykaż że nie istnieje taka wartość α do której należy punkt p(1,−2π).
Moje obliczenia:
a) wiem że −0,5 to odcięta wierzchołka ale nie pamiętam jak to obliczyć.
28 lis 16:23
Marcin W: | | −b | | −sin2α | |
os symetri ma równanie x= |
| = |
| |
| | 2a | | 2 | |
Rozwiąż zatem równanie
28 lis 16:25
Marcin W: b)
podstaw za x=1 a za y=−2π
−2π=1+sin2α−2π
sin2α=−1
a cos do kwadratu nigdy nie da minus jeden. Zatem sprzecznośc. Co nalezalo pokazac.
28 lis 16:27
asd: Dzięki
28 lis 16:41