matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trójkąty podobne
Ania:
Proszę o pomoc w zadaniu
Oblicz pole trójkąta prostokątnego, wiedząc że wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła przeciwprostokątną na dwa odcinki o dł. 3cm i 4 cm.
28 lis 16:07
Marcin Wolanowski:
h=
√
12
dalej latwo
28 lis 16:08
Marcin Wolanowski:
P=0,5*7*
√
12
28 lis 16:10
abc:
http://lmgtfy.com/?q=Oblicz+pole+tr%C3%B3jk%C4%85ta+prostok%C4%85tnego%2C+wiedz%C4%85c+%C5%BCe+wysoko%C5%9B%C4%87+poprowadzona+z+wierzcho%C5%82ka+k%C4%85ta+prostego+podzieli%C5%82a+przeciwprostok%C4%85tn%C4%85+na+dwa+odcinki+o+d%C5%82.+3cm+i+4+cm.
28 lis 16:12
Ania:
dzięki
28 lis 16:29