równanie trygonometryczne
wx99: Równanie, niewiem jak doprowadzic do dobrej postaci, sprawdzi ktos?
cosx1+tgx = 0
ja po prostu za tgx podstawilem sobie sinxcosx i otrzymuje cos takiego:
{cosx}{1+sinx/cosx} = cosx * 1−sin2xsinx <− tu z jedynki za cos2 podstawiam 1−sin2x ;
dalej pustka.. bo wychodzi cosxsinx + 1 − sin2xsinx ,strasznie namodzilem i wszystko zle
jest. Wie ktos z was jak z tym ruszyc?
28 lis 16:05
Marcin W: jakie jest polecenie w zadaniu rozwiąż równanie ?
28 lis 16:19
wx99: tak
28 lis 16:20
Marcin W: | | π | |
Zatem wyznacz dziedzinę: tgx≠−1⇒ x≠− |
| +kπ |
| | 4 | |
Ponieważ mianownik musi być rózny od zera (nie mozna dzielic przez zero) wiec jedyna szansa
zeby wyrazenie bylo równe zero jesli licznik jest równy zero. Rozwiąż zatem :
cosx=0
28 lis 16:32
wx99: dzięki ! niepomyślałem o tym...
28 lis 16:35