enter: Wyznacz te wartości parmateru m dla których
a) zbiór rozwiązań nierówności mx2-x+1-m<0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności
0≤x≤1
odp: x∈<0,5;1>
gdzie robię błąd?
rozpatruję przypadki:
1.
{a>0 ⇔ m>0
{Δ>0 ⇔ m∈R-{1/2}
{f(0)≤0 ⇔ m∈<1,∞)
{f(1)≤0 ⇔m∈R
{xw∈<0,1> ⇔ (-∞,0)U(1/2;∞)
biorę część wspólną i otrzymuję: m∈(1,∞)
2.
{a<0⇔m<0
{Δ<0⇔m∈O (zb pusty)
3.
{a=0⇔m=0
{b=0⇔-1=0|sprzeczne
{c<0 (zb pusty)
4.
{a=0⇔m=0
{b>0⇔-1>0|sprzeczne
{f(0)<0
{f(1)≤0 (zb pusty)
5.
{a=0⇔m=0
{b<0⇔-1<0
{f(0)≤0⇔m∈<1,∞)
{f(1)<0⇔ m∈ O (zb pusty)
z całości wynika że błąd jest w pierwszym przypadku... prosze o pomoc
13 sty 18:27
Basia:
a po co to wszystko Enterku ?
po prostu to rozwiązujemy
mx2-x+1-m<0
1. m=0
-x +1<0
-x < -1
x>1
x∈(1; +∞) a część wspólna z <0;1> to zbiór pusty
czyli m=0 odpada
2. m#0
Δ = (-1)2 -4m(1-m)
Δ = 1 - 4m +4m2 = 4m2 -4m +1 = (2m -1)2
(2m-1)2 ≥ 0
czyli dla m#0 równanie zawsze ma rozwiązanie
√Δ = |2m-1|
2.1 2m-1≥0 ⇔ 2m≥ 1 ⇔ m ≥ 1/2
------------------------------------------------------
wtedy √Δ =2m-1
x1 = (1 - 2m +1) / 2m = 2(1-m)/2m = (1-m)/m
x2 = (1+2m-1)/2m = 1
x2 spełnia warunki zadania niezależnie od m
0 ≤ x1 ≤1
(1-m)/m ≥ 0 i (1-m)/m≤1
rozw.1 jest przedział <0; 1>n<1/2; +∞) = <1/2 ; 1>
rozw.2
(1-m)/m -1≤ 0
(1-m -m)/m ≤0
(1-2m)/m ≤0
rozw.2 jest <0; 1/2>n<1/2; +∞) = {1/2}
spełnione muszą być obie czyli cz.wsp. (1) i (2) czyli tylko m=1/2
================================================================
2.2 2m-1<0 ⇔ 2m< 1 ⇔ m < 1/2
------------------------------------------------------
wtedy √Δ =-2m+1
x1 = (1 + 2m -1) / 2m = 2m/2m = 1
x2 = (1-2m+1)/2m = 2(1-m)/2m = (1-m) / m
x1 spełnia warunki zadania niezależnie od m
0 ≤ x2 ≤1
(1-m)/m ≥ 0 i (1-m)/m≤1
rozw.1 jest przedział <0; 1>n(-∞ ; 1/2) = <0; 1/2)
rozw.2
(1-m)/m -1≤ 0
(1-m -m)/m ≤0
(1-2m)/m ≤0
rozw.2 jest <0; 1/2>n(-∞; 1/2) = <0 ; 1/2)
spełnione muszą być obie czyli cz.wsp. (1) i (2) czyli tylko m ∈ <0 ;
1/2)
================================================================
z 2.1 mamy m=1/2
z 2.2 mamy m∈<0 ; 1/2)
co w sumie daje
m∈ <0 ; 1/2>
=======================
sprawdź Enterku rachunki
13 sty 20:36
Basia:
wyszło mi jak widzisz inmaczej, ale o to tu chodzi
przeliczę jeszcze raz na papierze, ale to za chwilę
13 sty 20:47
enter: hmm Basiu, dziękuję Ci bardzo, przemyślałam to (dlatego tak długo milczałam

i
zrozumiałam. Jednak nie czuję się zbyt pewnie, ponieważ moje własne rozumowanie jest mi
bliższe... czy mogłabyś jednak jeszcze raz rzucić okiem tylko na ten pierwszy przypadek
i zobaczyć gdzie robię błąd? No chyba, ze nie robię... bo to by oznaczało, że całe
rozumowanie jest złe
13 sty 20:59
13 sty 21:03
ola: 2.
{a<0⇔m<0
{Δ<0⇔m∈O (zb pusty)
dlaczego?
13 sty 21:04
ola: zdecydowanie rozwiązanie Basi jest logiczniejsze
13 sty 21:06
enter: olu moje rozwiązanie sprowadziło się do tego, ze namalowałam sobie os i wszystkie
możliwości. 2. to przypadek kiedy parabola ma łapki w dół (a<0) i kiedy nie ma miejsc
zerowych, bo to warunek, aby w tym przedziale wszystkie rozwiązania były mniejsze od
zera
Miomo, że uważasz że rozw Basi jest logiczne (absolutnie tego nie podwarzam) chciałabym
aby ktoś sprawdził moje
13 sty 21:13
Basia:
jeżeli a>0 i Δ≥0 i pierwaistki maja się znaleźć w przedziale <0 ; 1>
to musi odwrotnie
f(0)≥0 i f(1)≥1
--------------------------
narysuj to; ramiona do góry; pierwaiastki (lub jeden pierwiastek) w <0; 1>
no i to jest Twój błąd
------------------------------
a<0 i Δ≥0 to f(0)≤ i f(1)≤ 0
też narysuj; ramiona w dół
przypadek m=0
wystarczy rozpatrzyć raz
patrz moje rozwiązanie
ale pomysł Enterku znakomity
tylko przydałoby się go lepiej opisać, bo na pierwszy rzut oka nie każdy zrozumie o co Ci
chodziło
13 sty 21:21
enter105: super Basiu, dziękuję bardzo
13 sty 21:35
wdzmach: 4m2+1=4m
18 gru 21:18
Krzysiek : 4m2−4m+1=0 i jedziesz
19 gru 00:23
Mila:

Dołączam do Was.
Zbiór rozwiązań nierówności mx
2−x+1−m<0 zawiera się w zbiorze rozwiązań nierówności 0≤x≤1
f(x)=mx
2−x+1−m
1) m=0
f(x)=−x+1
−x+1<0⇔−x<−1⇔x>1 funkcja przyjmuje wartości ujemne dla x∊(1;
∞) zatem m=0 nie spełnia warunków
zadania.
2) dla m≠0 mamy trójmian kwadratowy
f(0)=1−m i f(1)=0 zatem x=1 jest miejscem zerowym trójmianu dla każdego m≠0
Δ=(2m−1)
2≥0 dla każdego m∊R
Rozważamy tylko przypadek Δ>0
Sytuacja która spełni warunki zadania na ilustracji:⇔
m>0 i drugi pierwiastek znajduje się w przedziale<0;1>
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)= |
| x2−x+1− |
| ⇔f(x)= |
| x2−x+ |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
odp.
19 gru 16:39