....
abc: Wykonaj działania i przeprowadź redukcje wyrazów podobnych.
(x+1)3−(2x−3)2−(x+3)2+2(x−2)(x+2)
Proszę napisać mi jak zrobić to zadanie
28 lis 16:03
abc: jak mam to zrobić proszę jutro mam z tego kartkówkę..
28 lis 16:06
28 lis 16:07
abc: mógłbyś napisać jak zrobić to zadanie...
28 lis 16:08
abc: 
pomoże ktoś
28 lis 16:23
konrad509: Skorzystaj ze wzorów podanych przez Marcina. To nie jest trudne.
28 lis 16:24
abc: ale ja nie wiem jak zacząć..
28 lis 16:26
abc:
28 lis 16:30
abc: proszę
28 lis 16:34
konrad509: na początku masz (x+1)3. Korzystasz ze wzoru (a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
Masz więc x3+3*x2*1+3*x*12+13=x3+3x2+3x+1
28 lis 16:37
konrad509: Do reszty musisz też wykorzystać odpowiednie wzory.
28 lis 16:37
Sakumiak: korzystasz ze wzoru sześciennego
(a+b)3=a3+3a2b+3ab2+b3
następnie ze wzorów kwadratowych
(a+b)2=a2+2ab+b2
(a−b)2=a2−2ab+b2
(a−b)(a+b)=a2−b2
Wychodzi ci lekka Rosja no ale co począć musisz zredukować wyrazy podobne i masz wynik.
UWAŻAJ NA MINUSY PRZED NAWIASAMI
28 lis 16:39