Oblicz granicę ciągu
Magda: Oblicz granicę ciągu: a) lim
n√(23n)+(34n) b) lim
n√3n+2n może ktoś
wytłumaczyć, co zrobić z tym pierwiastkiem do n, nie było mnie na ciągach na lekcji

prosze
o rozwiązanie
28 lis 15:58
adrian: No a "n" to dokąd zmierza ?
28 lis 16:00
Magda: no n zmierza do nieksonczonosci ale da sie jakos to zamienić znaczy co zrobic z tym
pierwiastkiem stopnia n
28 lis 16:02
Magda: może ktoś pomóc wytłumaczyć : P
28 lis 16:11
Magda: może ktoś pomóc ; )?
28 lis 16:38
sushi_ gg6397228:
twierdzenie o trzech ciagach
28 lis 18:37
granica ciągu: no się domyślam ale jak to przedstawić, można prosić o rozwiązanie chociaż jednego z tych
przykładów : ))
28 lis 19:10
sushi_ gg6397228:
to sie zdecyduj na jeden link
28 lis 19:16
sushi_ gg6397228: nick*
28 lis 19:16
Magda: wieeem ale wcześniej nikt nie odpisywał

także nie wiem jak to przedstawić na twierdzeniu o
trzech ciągach, możesz mi to wytłumaczyć na tych 2 przykładach : )
28 lis 19:18
sushi_ gg6397228:
a<b a,b >0
bn ≤ an + bn ≤ bn +bn
b=n√ bn ≤ n√an + bn ≤ n√bn +bn= n√2bn= b* n√2
w granicy ( na czerwono) dązy do "b"
podstaw swoje liczby i policz
28 lis 19:20
Magda: a można to stosowac kiedy są nawet 4 skladniki pod pierwiastkiem? obojętnie ile, tylko jak to z
4−ma s kładnikami pod pierwiastkiem by wyglądało?
28 lis 19:30
Magda: sushi powiedz mi czy to twierdzenie można stosować bez względu na to ile jest składników pod
pierwiastkiem?
28 lis 19:52
sushi_ gg6397228:
tak , wtedy masz a<b<c<d
d= n√dn≤.... ≤ n√dn+dn+dn+dn= d*n√4
wtedy kazdy wyraz ograniczasz przez "d"
28 lis 19:54
Magda: czyli jeśli mam 2 lub 3 składniki pod pierwaistkiem to wtedy ograniczam przez b, a jeśli 4
składniki to przez d?
28 lis 20:06
Magda: a dlaczego jesli po pierwaistkiem są 4 składniki to wpisujesz samo d, d, d,d pod pierwaistek a
nie a, b, c, d?
28 lis 20:07
Magda: aha nie zauważyłam, że tam są kropki, czyli ostatecznie jeśli mam 2 lub 3 składniki pod
pierwiastkiem to ograniczam przez b, a jeśli 4 to przez d? : ))
28 lis 20:11
sushi_ gg6397228:
napisalem literki, liczysz ile masz liczb−−> sa dwie liczby wiec sa dwie literki
masz 3 liczby sa trzy literki
masz 10 liczb bedzie 10 literek i ograniczam zawsze przez wieksza
zrob te przyklady tutaj, to spradze czy masz dobrze
28 lis 20:19
Magda: czyli jesli jest te 3n+2n to ograniczam przez wieksza czyli 3n
jeśli jest (23)n i (34)n to ograniczam przez (23)n
jeśli jest 10n+9n+8n to ograniczam przez 10n
jeśli jest 1+3n+5n+7n to ograniczam przez 7n
i jeśli jest n26n+n25n to ograniczam przez n26n a n26n to nieskończoność
tak rozumiem, tyle mam przykładów na tw. o trzech ciagach
28 lis 20:26
sushi_ gg6397228:
a+b < b+b
a+b+c < c+c+c
ograniczamy tyle razy, ile jest literek
Ty zrobilas tylko jedna literke
a+b< b −−> a to nie jest prawda
pisz kazdy przykla osobno i po kolei jak we wskazowce
28 lis 20:28
Magda: 3
n<3n+2n<3*
n√2
(
23)
n+(
34)
n<
23*
n√2
10n+9n+8n< 10*
n√3
1+3n+5n+7n<7*
n√4
n
26
n+n
25
n<n
25
n√2
o to chodzi
28 lis 20:38
sushi_ gg6397228:
zapisz jedna linijke tak jak ja , ograniczenie z gory i dolu, pierwiastek jak w poscie o 19.20
28 lis 20:41
Magda: nzaczy te wszystkie 7n 10n etc to pomyliłam bo te wszystkie są do potęgi n

a w tym ostatnim n
26
n+n
25
n<n
26
pn{2}
28 lis 20:42
sushi_ gg6397228:
4n ≤ 3n + 4n ≤ 4n +4n
4= n√ 4n ≤ n√3n + 4n ≤ n√4n +4n= n√2 *4n= 4* n√2
na mocy tw o 3 ciagach, ciag n√3n + 4n dązy do 4
28 lis 20:47
sushi_ gg6397228:

tak powinno byc koncowka ze strzalkami
28 lis 20:49
Magda: 3<n√3n+2n<3*n√2
23<n√ (23)n+(34)n)<23*n√2
10<n√10n+9n+8n<10*n√3
7<n√1+3n+5n+7n<7*n√4
n26n<n√n26n+n25n<n26n*n√2
pomijałam ta pierwsza linijke, od razu przeszlam do tej gdzie b jest na czerwono
28 lis 20:50
sushi_ gg6397228:
u mnie w linijce jest 5 znakow = czy <, a U Ciebie tylko dwa
ostatrni wzor to oszukalas z zapisami lewego i prawego konca, bo sie spieszysz i lipa
28 lis 20:52
Magda: to co w końcu jest źle : D?
28 lis 20:55
Magda: wiem bo to pomijam, ale chodzi mi czy dobre liczby wybieram czyli
ciag nr dąży do 3
nr 2 dąży do 23
nr3 dąży do 10
nr 4 dąży do 7
nr 5 dąży do nieksonczoności bo n26n to nieskonczonosc
nawet u mnie w ksiazce na przykladzie nie ma po 5 znakow = czy , bo to omijane jest
28 lis 20:57
sushi_ gg6397228:
ostatni przyklad
n26n+ n25n
28 lis 21:01
Magda: ahha bo tam bedzie n26<n√n26n+n25n<n26*n√2 czyli dąży do nieskonczoności, a reszta
granic jest dobra? : )
28 lis 21:03
sushi_ gg6397228:
dalej oszukujesz
28 lis 21:07
Magda: wiem o co ci chodzi że powinnam to rozpisać dobrze ale to skracam ale u nas w ksiazce na
przykladzie tak jest, są tylko dwa znaki <, teraz chodzi mi tylko o to czy granice tych
przykładów sa dobre, prosze o odp : D : )
28 lis 21:09
sushi_ gg6397228:
ostatni przyklad jest źle policzony, bo sie spieszysz i dupa zimna popraw go,
z zapisu Twojego wynika, ze granica jest +∞, a taka nie jest prawdziwa
28 lis 21:11
Magda: a reszta przykładów dobrze? dbra juz poprawiam ten ostatni : D
28 lis 21:16
sushi_ gg6397228:
nie napisalas, do czego dazy kazdy przyklad
28 lis 21:19
sushi_ gg6397228:
| | 2 | | 3 | |
ktora liczba wieksza |
| czy |
| |
| | 3 | | 4 | |
28 lis 21:20
Magda: n
26
n<n
26
n+n
25
n<n
26
n+n
26
n
n
26=
n√n26n<
n√n26n+n25n<
n√2n26n=n
26
n√2
czyli jaka w końcu jest granica, co jest źle

?
28 lis 21:23
sushi_ gg6397228:
n√n2 to ile to jest
28 lis 21:24
Magda: właśnie nie wiem co z tymz robić
28 lis 21:26
sushi_ gg6397228:
to dlaczego oszukujesz mnie
n√n2= n√n*n= n√n * n√n −−> 1*1=...
28 lis 21:29
Magda: n√n2 to nieskonczoność?
28 lis 21:29
sushi_ gg6397228:
podstaw pod n=10, n=100, n= 1000 i policz na kalkulatorze ile to bedzie
28 lis 21:33
Magda: to wychodzi 1?
28 lis 21:39
Magda: czyli będzie n√n26n=6 czyli granica będzie 6
28 lis 21:41
sushi_ gg6397228:
n√n26n = 6* n√n2−−−> 6*1=6 a nie rowna sie
28 lis 21:47
Magda: to ile w końcu bo już sama nie wiem : (((
28 lis 21:47
sushi_ gg6397228:
Twoj zapis z 21.41 nie jest poprawny matematycznie
n√n26n= 6 tylko n√n26n −−> 6
28 lis 21:51
Magda: ahaa czyli mam tylko robić strzałki zamiast znaku równości? : ))
28 lis 21:53
sushi_ gg6397228:
strzalki sa na koncu−−> patrz moj wczesniejszy rysunek
akurat w tym przypadku bedzie po lewej stronie jeden pieriwastek a po prawej dwa pieriwastki
przepisz to sprawdze
28 lis 21:54
Magda: jeśli to jest dobrze to w takim razie dzięki za pomoc

i mam prosbe o policzenie jeszcze
jednego przykładu (
1−n25−n2)
2n
2, nawias jest do potegi 2n
2
28 lis 21:55
sushi_ gg6397228:
6*n√n2< ..... < 6* n√n2* n√2 −−> tak to ma byc
co do drugiego
to pasuje pod "e" zrob wieksza czcionke
28 lis 21:57
Magda: wiem, że bedzie e bo tak jest w odp, tylko nie wiem jak obliczyć

nie wiem gdzie robić wieksza czccionke
28 lis 22:00
sushi_ gg6397228: duza litera U jako ulamek
28 lis 22:01
Magda: tymczasem ja się zmywam na jakieś 25 min, ale wracam

jeśli byłbyś w stanie pomóc, bo tą
metodą będzie chyba z 4 przykłady rozwiązać, to byłabym bardzo wdzięczna
28 lis 22:02
sushi_ gg6397228:
wystarzy bez języczka
28 lis 22:03
Magda: | | 1−n2 | |
to jest ten przykład ( |
| )2n2
|
| | 5−n2 | |
to jest ten przykład ja za 25 min wracam
28 lis 22:03
sushi_ gg6397228:
zapis nie dokladny co z tym n2
28 lis 22:08
Magda: ten nawia jest do potęgi 2n2
28 lis 22:44
sushi_ gg6397228:
| | 1−n2 | | n2−1 | | n2−5 + 4 | |
( |
| )2n2=( |
| )2n2= ( |
| )2n2= |
| | 5−n2 | | n2−5 | | n2−5 | |
| | n2−5 | | 4 | | 4 | |
=( |
| + |
| )2n2=(1 + |
| )2n2= |
| | n2−5 | | n2−5 | | n2−5 | |
| | 4 | | 2n2 | |
[(1 + |
| )n2−5 ] |
| = |
| | n2−5 | | n2−5 | |
| | 2n2 | |
nawias kwadratowy e4 wykladnik potegi |
| −−−> 2 |
| | n2−5 | |
zatem e
4*2=e
8
28 lis 22:55
asdfg: limn→∞(1+2+22+...+22n)/4+42+43+...+4n
29 sty 16:17
POMOCY JUTRO EGZAMIN: z twierdzania o 3ch ciągach:
an= n√6*5
13 lut 20:38