matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc rozszerz ułamki by miały wskazany mianownik, podaj konieczne zało
Domisia:
3+x
=
3−x
x
2
−9
28 lis 15:53
kropka:
x≠3 x≠−3
3+x
3−x
*
3+x
3+x
=
(3+x)(x+3)
x
2
−9
=
(3+x)
2
x
2
−9
28 lis 16:17