Równania
abc: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.Rozwiąż równania
(x−5)2−(x−3)2=4(x−2)
28 lis 15:46
abc: ...
28 lis 15:48
abc:
28 lis 15:48
konrad509: (x−5)2−(x−3)2=4(x−2)
x2−10x+25−(x2−6x+9)=4x−8
x2−10x+25−x2+6x−9=4x−8
−8x=−24
x=3
28 lis 15:50
abc: a takie równanie
(x+3)2−(4−x)(4+x)=2(x−1)2+1
28 lis 15:54
abc: (x+3)2−(4−x)(4+x)=2(x−1)2+1
28 lis 15:58
abc: (2−x)(2+x)+(x+3)2=x−7
28 lis 15:59
magda: skorzystaj ze wzoru
(a+b)2=a2+2ab+b2
oraz
(a−b)(a+b)=a2−b2
28 lis 16:00
abc: (x+1)2+(x−3)(x+3)−2=2(x−1)2
28 lis 16:00
abc: ale jak to się podstawia?
28 lis 16:00
konrad509: (x+3)2−(4−x)(4+x)=2(x−1)2+1
x2+6x+9−(16−x2)=2(x2−2x+1)+1
x2+6x+9−16+x2=2x2−4x+2+1
10x=10
x=1
28 lis 16:01
abc: (2−x)(2+x)+(x+3)2=x−7
28 lis 16:04
abc:
28 lis 16:09
konrad509: A spróbuj może sam zrobić?

Magda podała Ci wzory. Wykorzystaj je.
28 lis 16:13
abc: mam pyt do każdego trzeba osobny wzrór podstawiać np jak jest (x+1)
2 tak?
a jeżeli jest (2−x) to jak podstawiawić
28 lis 16:14
abc: ?
28 lis 16:18
abc: pomocy
28 lis 16:20
konrad509: masz (2−x)(2+x) to korzystasz ze wzoru (a+b)(a−b)=a2−b2
28 lis 16:21