Geometria
Karlo:

Witam
Mam do zrobienia zadanie: Wewnątrz trójkąta ABC wybrano dowolny punkt S.
Uzasadnij, że |∡CSB|>|∡CAB|
Za punkt S obrałem sobie Środek ciężkości trójkąta i zastanawiam się co dalej

Proszę o
jakieś wskazówki.
28 lis 15:32
Grześ: To ma być dowolny punkt, więc nie może być tym szczególnym, czyli punktem cięzkości
28 lis 15:34
Karlo: Acha, myślałem że skoro dowolny to każdy

, no w takim razie nie mam pomysłu na to zadanie.
28 lis 15:40
Karlo: ma ktoś pomysł?
28 lis 22:27
Karlo: Odświeżam, nikt nie wie jak się do tego zabrać?
28 lis 23:23
Bogdan:

α = α
1 + α
2, β = β
1 + β
2, γ = γ
1 + γ
2
x = α
2 + γ
1, y = α
1 + β
1,
x + y = α
2 + γ
1 + α
1 + β
1 = α + β
1 + γ
1 > α co należało uzasadnić
28 lis 23:52
Karlo: Dziękuje bardzo
29 lis 00:01