[C[pomocy!]]
klaudia0905: Witam, potrzebuję pilnie pomocy z trygonometrii przy rozwiązywaniu równań zacinam się w
połowie i nie wiem co dalej zrobić

np czy jest jakaś własność która pozwala jakoś inaczej
zapisać sin x sin(
π2 − x) ? i jak rozwiązać równanie gdy pojawia się np sin4x? tak jak w
przykładzie:
√3 sin
22x − 2 sin 4x +
√3 cos
2 2x = 0
28 lis 15:21
Grześ: już to rozpisze
28 lis 15:31
Grześ:
√3sin
22x−2sin 4x+
√3cos
22x=0
√3(sin
22x+cos
22x)−2sin 4x=0
√3*1−2sin 4x=0
−2sin4x=−
√3
28 lis 15:32
Grześ: teraz pewnie rozwiążesz
28 lis 15:32
klaudia0905: no i teraz wydaje mi się to banalnie proste ale sama często nie potrafię nic wymyślić

mogę liczyć na pomoc w jeszcze kilku przykładach?
28 lis 15:34
Grześ: tak, jeśli dam im radę
28 lis 15:34
klaudia0905: na pewno okażą sie bardzo proste

sin x −
√3 cos x = 0
28 lis 15:37
Grześ: w innym poście je rozwiązałem
28 lis 15:38
28 lis 15:39
klaudia0905: dzięki wielkie

jeszcze napisze w razie wątpliwości
28 lis 15:39
klaudia0905: to teraz spróbuje na tej podstawie zrobić kilka przykładów
28 lis 15:43