matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
xyz:
−3x + 6/ x + 2 = x
28 lis 15:19
Nyna:
Już Ci piszę rozwiązanie
28 lis 15:41
Nyna:
−4x +(6/x)+2=0 (−4x
2
+ 6)/x =−2 −4x
2
+ 6 =−2x −4x
2
+ 2x +6=0 Teraz liczymy deltę równania (ze wzoru) : Δ=4+96=100 Dalej pierwiastki r−nia(też ze wzoru) : x
1
=(−2+10)/−8 =1 x
2
=(−2−10)/−8 = 3/2 x
1
oraz x
2
są rozwiązaniami równania.
28 lis 15:47