proszę o pomoc :)
klaudia0905: proszę o pomoc

rozwiąż równania :
sin x −
√3 cos x = 0
sin x cos x − cos
2x = 0
sin 2x − 2
√3 cos
2x = 0
28 lis 15:12
adrian: Pierwsze:
sin x − √3 cos x = 0 −−−−> podnosze do kwadratu stronami
sin2 x − 3cosx = 0
Z jedynki trygonometrycznej wiemy, że:
sin2 x + cos2 x = 1
Zatem:
cos2 x = 1−sin2x
Czyli podstawiając mamy:
sin2 x − 3(1−sin2x) = 0
sin2 x − 3 + 3sin2 x = 0
4sin2 x = 3
sin2 x = 3/4
sin x = √3/4 lub sin x = −√3/4
sin x = √3/2 lub sin x = −√3/2
Zatem:
x = π/3 lub x = π−π/3 = 2/3π a z drugiego x = −π/3 lub x=π−(−π/3) = 4/3π
28 lis 15:22
Grześ: nie umiesz do kwadratu nawet podnieć, co

A tak w ogóle to to sie inaczej rozwiązuje:
sinx=
√3cosx / : cosx D:cosx≠0
tgx=
√3
x=....
28 lis 15:26
Grześ: w drugim grupujemy:
cosx(sinx−cosx)=0
cosx=0 lub sinx=cosx D: cosx≠0
tgx=1
x=...
28 lis 15:27
Grześ: w 3. rozpisujemy sin2x:
2sinxcosx−2√3cos2x=0
sinxcosx−√3cos2x=0
cosx(sinx−√3cosx)=0
cosx=0 lub sinx=√3cosx
cosx=0 lub tgx=√3
28 lis 15:29
adrian: "A tak w ogóle to to sie inaczej rozwiązuje"
Ilu nauczycieli tyle metod rozwiązań. Nie powiesz mi że to jest źle
28 lis 15:41
Grześ: twoje jest źle bo nie podniosłeś dobrze do kwadratu

Złe w ogóle rozwiązanie
28 lis 15:43
adrian: Wiem o co Ci chodzi, zapewne o to że nie zrobiłem tego pełnym wzorem skróconego mnożenia przy
odejmowaniu. Przyznam, ze pojechałem na skroty, czyli przeniosłem na prawo, podnioslem do
kwadratu i z powrotem na lewo.
28 lis 15:46
Grześ: taa, ale nie ma pewności, czy obie wartości są dodatnie, raczej tak tego nie zrobi się
28 lis 15:47