jezeli α jest kontem ostrym i tgα=2,to sinα=
wojtek: jezeli α jest kontem ostrym i tgα=2,to
sinα=
28 lis 15:02
Grześ: Założyłes w banku konto ostre, powiedz mi w którym prosze

28 lis 15:04
wojtek: sin= √5/2 sin=2√2/5 sin=√5/5 sin=√5
takie odpowiedzi
28 lis 15:08
Grześ: ale odpowiedz na moje pytanie wojtek, bo jestem ciekaw
28 lis 15:10
wojtek: konto ostre/x bankow
28 lis 15:12
adrian: Mi tak wyszlo:
tg α = 2
tg α = sin α / cos α = 2
Zatem mamy proporcję:
sin α 2
____ = ____
cos α 1
Czyli cos α = 1/2 sin α
Jedynka trygonometryczna:
sin2 α + cos2 α = 1
sin2 α + 1/4 sin2 α = 1
5/4 sin2 α = 1 | * 4/5
sin2 α = 4/5
sin α = √4/5 lub sin α = − √4/5
Kat ostry a zatem bierzemy sin α = √4/5
sin α = √4/5
sin α = 2/√5
sin α = 2√5/5
28 lis 15:14
wojtek:

mi wyszlo tak:
ctgα=1/tgα
ctgα=1/2
czyli tgα=2/1 =2 b=2
czyli c musi wynosic
√5 aby sinα=2
√5/5
sinα= 2/
√5= 2/
√5 *
√5/
√5= 2
√5/5
czy tak?
28 lis 15:37
Tragos:

kąt ostry, zatem można to zrobić tak:
tgα = 2
z tw. Pitagorasa
2
2 + 1
2 = c
2
4 + 1 = c
2
c =
√5
| | 2 | | 2 | | √5 | | 2√5 | |
sinα = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | c | | √5 | | √5 | | 5 | |
28 lis 15:39
wojtek: dzieki ale moje rozwiazanie tez jest dobre tylko ze twoim sposobem jest szybciej
28 lis 15:42