geometria
ta zła :(:
Potrzebuję pomocy! Jutro mam klasówkę! Mógłby ktoś rozwiązać te zadania, albo chociaż
nakierować mnie na rozwiązanie? Bo nie mam na nie żadnego pomysłu....



Zadanie 1
W okrąg wpisano czworokąt ABCD, którego miary kątów przy wierzchołkach A,B,C mają się do siebie
jak 5:7:9. Znajdź miarę kąta przy wierzchołku D.
(w odp. jest 90 stopni, jakbym nie liczyła mi wychodzi 75)

Zadanie 2
Wyznacz miary kątów czworokąta wpisanego w okrąg, wiedząc że przedłużenia przeciwległych boków
przecinają się, tworząc kąty α i β.
| | α+β | |
(odp: 90stopni − |
| itd. nie mam pojęcia skąd to się wzięło... |
| | 2 | |
zrobiłam taki
rysunek)
Zadanie 3
W okrąg o promieniu O wpisano czworokąt ABCD. Wyznacz miary kątów tego czworokąta, miary kątów
utworzonych przez jego przekątne i miary kątów utworzonych przez boki przeciwległe, wiedząc,
że |∡AOB|=120 stopni , |∡BOC|=120stopni i |∡COD|=40 stopni
28 lis 14:55
Grześ: Zad. 1.
∠A:∠B:∠C=5:6:7
∠A+∠C=∠B+∠D
∠A+∠C+∠B+∠D=360
2∠A+2∠C=360
∠A+∠C=180
5x+7x=180
12x=180
x=15
Dalej sama, poradzisz sobie

28 lis 14:58
ta zła :(: nie wiem dlaczego napisałeś 5:6:7 a nie 5:7:9

? i że A+C= 180 to powinno być chyba że 5x + 9x
ale wtedy wychodzi ułamek...
28 lis 15:04
Grześ: a, to pomyliło mi się w innym zadaniem, sorki. Już poprawiam:
5x+9x=180
14x=180
∠D=180−90=....
28 lis 15:07
ta zła :(: a faktycznie! Dzięki wielkie
28 lis 15:12
ta zła :(: a coś z 2 lub 3?

chociaż co mam tu policzyć... bo z rachunkami sobie poradzę
28 lis 15:16
Grześ: Już
28 lis 15:17
Grześ: Napisze ci układ równań, już piszę
28 lis 15:21
Grześ:
∠A+∠D+α=180 (1. trójkąt AED)
∠A+∠B+β=180 (2. trójkąt ABF)
∠A+∠C=180
∠B+∠D=180
Spróbuj sam wyznaczyć miary, aby były wyrażone przez samą α,β oraz jakiś stopień
28 lis 15:24
ta zła :(: dzięki wielkie za pomoc!
28 lis 17:26
Grześ: nie ma sprawy

28 lis 17:43
Natalia: pociąg ekspresowy jechał ze srednia szybkoscia o 30 km/h większą niż pociąg osobowy i przebył
trasę długosci 350 km w czasie o godzine krotszym.Oblicz szybkosc tych pociagow?
Grzes pomozesz mi ?
28 lis 17:44
Agatka: Grześ mnie też?
28 lis 17:46