Nie wiem jak się za to zadanie zabrać:)
ANKA: Pole powierzchni calkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jet cztery razy większe
od pola powierzchni bocznej. Wykaż że krawędz podstawy jest 6 razy dłuższa od krawędzi
bocznej graniastosłupa.
28 lis 14:55
adrian: Proszę:
PpowCalkowitej = 2*a2 + 4*a*H
PpowBocznej = 4*a*H
PpowCalkowitej = 4 * PpowBocznej
Zatem robimy równanie:
2*a2 + 4*a*H = 4 * (4*a*H)
2*a2 = 16aH − 4aH
2a2 = 12aH | :2a
a = 6H
Co nalezalo udowodnic
28 lis 15:03
ANKA: Adrianie dziękuję
28 lis 17:28
ANKA: skąd się wzieło tam 4 *(4*a*H)?
28 lis 17:34
Natalia: pociąg ekspresowy jechał ze srednia szybkoscia o 30 km/h większą niż pociąg osobowy i przebył
trasę długosci 350 km w czasie o godzine krotszym.Oblicz szybkosc tych pociagow? pomoze
ktos?:(
28 lis 17:37