krzys : Bardzo prosze o pomoc.

jak to rozwiazac



a-(250-a):2=a:5
13 sty 18:01
Male: 2 dzieli cale wyrazenie po lewej stronie czy tylko 250-a ?
13 sty 18:02
krzys : Kwotę 250tys zł podzielono na 2 części w ten sposób,że połowa różnicy tej części była
równa piątej części większej z nich. Na jaką część podzielono tą kwotę?
całe zadanie brzmi tak własnie.
a=wieksza czesc
250-a = druga,mniejsza czesc
wiec własnie tak wykombinowałem ze to bedzie a-(250-a):2=a:5
13 sty 18:05
krzys : Bardzo prosze o pomoc
13 sty 18:15