szereg
zoska: Pomocy!
Zbadać czy szereg jest zbieżny:
| | 1+2+...+n | |
∑∞(−1)ncos |
| |
| | n4+1 | |
n=0
28 lis 14:41
Jack:
sprawdź warunek konieczny (zacznij od argumentu cosinusa)
28 lis 14:42
zoska: ale jak mam wykorzystac warunek konieczny skoro zaden z tych wyrazow nie dazy do 0
28 lis 15:06
Jack:
weź wszystko w moduł i sprawdź, czy granica takiego wyrażenia zbiega do 0 przy n→∞ (to będzie
warunek konieczny i wystarczający, warunek Cauchyego).
28 lis 15:17
zoska: ok tylko dla mnie najwiekszym problemem jest ten cosinus, zupelnie nie wiem co z nim zrobic...
28 lis 15:36
Jack:
lim cos n = cos (lim n), ponieważ cos to funkcja ciągła.
Na początek więc policz granicą argumentu cosinusa.
28 lis 15:38
zoska: | | 1+2+...+n | |
wychodzi cos takiego: lim(n→∞) |
| =0 a cos0=1, no wiec gdzie tu wykorzystac |
| | n4+1 | |
warunek konieczny skoro ogolny wyraz nie dazy do zera?
28 lis 15:59
Jack:
no wiec szereg jest rozbieżny... Mozna pominąć już spr. war. kon. skoro skorzystałaś z
mocniejszego twierdzenia.
War. konieczny mówi, ze aby szereg an (od 0 do ∞) był zbieżny, to an musi uciekać do 0.
28 lis 16:28
zoska: spoko dzieki
28 lis 18:13