Wielomiany
Filip: Rozwiąż równanie: x6+4x5+8x4−70x3+8x2+4x+1=0
28 lis 14:41
Grześ: Ale wielomian duży, już sie biorę
28 lis 14:43
Grześ: o kurcze, nie ma pierwiastków wymiernych, troche cięzej będzie z wyliczeniem
28 lis 14:46
Marcin W: e tam
28 lis 14:51
Filip: hehe, dlatego właśnie poległem
28 lis 15:00
Grześ: myślałem nad nim dośc sporo i nic, myślałem nad rozkładem na grupy po 3 wyrazy, ale nic nie
wyszło
28 lis 15:01
Marcin W: Jest to równanie symetryczne pogrupuj wyrazy i zastosuj podstawienie ja innej możliwości nie
widzę.
28 lis 15:34
Marcin Wolanowski: Niech :
x+1=t (wykorzystamy to oznaczam to jako *) /
2 (podnosze do kwadratu)
| | 1 | |
x2+ |
| =t2−2 (to nam sie przyda oznacze to jako **) |
| | x2 | |
Równanie * podnosze do potęgi trzeciej otrzymam:
| | 1 | |
x3+ |
| =t3−3t (oznaczam to jako ***) |
| | x3 | |
Teraz się mogę brać za wielomian grupuje wyrazy:
(x
6+1)+4(x
5+x)+8(x
4+x
2)−70x
3=0 /: x
3
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(x3+ |
| )+4(x2+ |
| )+8(x+ |
| )−70=0 |
| | x3 | | x2 | | x | |
Teraz stosuje podstawienie
t
3−3t+4(t
2−2)+8t−70=0
t
3−3t+4t
2+8t−78=0
t
3+4t
2+5t−78=0
jedynym rozwiązaniem tego równania jest t=3 łatwo sprawdzić
Zatem wracam do podstawienia
x
2−3x+1=0
Δ=9−4=5
Wg mnie oczywiście.
28 lis 16:03
Marcin Wolanowski: Ps sprawdziłem w arkuszu wynik jest poprawny. Pozdrawiam Marcin W.
28 lis 16:04
Filip: dzięki wielkie
28 lis 16:17
Marcin Wolanowski: Do usług
28 lis 16:17
Marcin W: Filip z ciekawości skąd masz ten przykład?
28 lis 16:20
Filip: moja korepetytorka mi go zadała, lecz mam go na skserowanej kartce z zadaniami, nie mam pojęcia
skąd ona go wzięła.
28 lis 16:25