Geometria analityczna- długość przekątnej kwadratu
Aga: Mam jutro sprawdzian, właśnie się do niego uczę i próbuję rozwiązać takie zadanie z powtórzenia
:
punkty P (2,3) i q (26, 10) są wierzchołkamiPQRS. Przekątna tego kwadratu ma długość.
a) 30
√2 b) 25
√2 c) 20
√2 d) 5
√2
Niestety rozwiązanie mi nie wychodzi, zapewne okaże się to bardzo proste i znowu otworzę oczy
ze zdumienia " jak mogłam na to nie wpaść"
28 lis 13:17
M4ciek:
P (2,3) , Q(26,10)
IPQI = √(x2 − x1)2+(y2 − y1)2 = √(26 − 2)2 + (10−3)2 =
= √576 + 49 = 25
28 lis 13:24
Aga: Taak i wszystko jasne, faktycznie było banalne, tylko ja zawsze o czymś zapominam w tym
przypadku o tym, że przekątna kwadratu to a
√2 ... Dziękuję bardzo
28 lis 17:13