Ewcia: Pole rombu jest równe 20cm do kwadratu. Wiedzac , ze A=(1,1) C=(3,5). Oblicz obwód rombu.
13 sty 16:44
Basia:
masz A i C
oblicz długość odc.AC; to jest jedna z przekątnych d1
drugą d2 wyliczysz z wzoru
P =(d1*d2) / 2
przekątne rombu przecinają się w połowie i pod katem prostym dzieląc romb na 4 trójkaty
prostokatne o bokach d1/2 d2/2 i a
z tw. Pitagorasa
a2 =(d1/2)2 +(d2/2)2
L=4a
potrafisz policzyć ?
13 sty 16:54
Ewcia: niestety nie ciemna magia jest to dlamnie
13 sty 17:03
Basia:
AC = √(3-1)2 + (5-1)2 = √22 + 42 = √4+16 = √20= √4*5 = 2√5
d1= 2√5
podstawiasz do wzoru na P
20 = 2√5*d2 / 2
20 = √5*d2
d2 = 20 / √5 = 20√5 / 5 = 4√5
a2 = (√5)2 + (2√5)2 = 5 + 4*5 = 25
a=5
L =20
13 sty 17:40
złoty podział odcinka : podziwiam Basie ze ma nerwy
14 sty 00:05
Eta: Ja też podziwiam! .... wszystkich " bezradnych" uczniów
14 sty 00:10